Можете да стигнете до градот преку автобус, брод, воз или лет, што во голема мера зависи од тоа од каде доаѓате. Меѓутоа, ако барате уникатни искуства, треба да патувате до Истанбул со воз.

Најдобрите места за престој во Истанбул се Таксим, Султанахмет и Бејоглу. Сите овие три места се опкружени со ресторани, улична храна и се безбедни места за престој. Ако правилно го планирате патувањето, ќе уживате во првото патување во Истанбул без да го испразните џебот. Заокруживме неколку буџетски хотели за да ви биде лесно да го планирате вашиот престој во Истанбул.

буџет-хотели-во-Истанбул

Еве список на некои од најдобрите буџетски хотели во Истанбул:

Хотел Ханедан:

Ако планирате да останете околу главниот туристички центар на стариот град, тогаш Ханедан треба да биде вашиот природен буџетски избор. Хотелот претставува пријателско семејно чувство со внатрешен декор кој го спојува модерен изглед со лажен дизајн од отоманската ера. Сите соби се со клима уред, парно греење и дрвени подови.

Ангелски дом Хотел Султанахмет:

Оваа прекрасно реставрирана куќа е Бутик Хотел од 2003 година и оттогаш ги пречекува своите гости. Најневеројатната карактеристика на овој хотел е неговата тераса на која можете да пиете чаша вино и прекрасен поглед на Султанахмет заедно.

Хотел Карие:

Ова е можеби еден од првите бутик хотели во Истанбул. Стапките се крајно разумни, можеби затоа што Карие покажува малку знаци на истрошеност. Хотелот се наоѓа веднаш до музејот Карие и неговите прекрасни византиски мозаици. Со паркет обложени со килим, завеси од тантела, високи тавани и решетки на прозорците, собите се украсени така што го прикажуваат потеклото на зградата од замокот од 19 век.

İstanbul Taksim Green House Hostel:

Сместено на само еден камен од плоштадот Таксим и авенијата Истиклал, овој буџетски хотел нуди бесплатен Wi-Fi и климатизација во сите соби и бесплатен појадок. Зелената куќа е реставрирана грчка куќа во Истанбул.

Рива Хотел Таксим:

Хотелот Рива е извонреден со својата локација и нуди значителен сооднос цена/перформанси. Хотелот се наоѓа на плоштадот Таксим, блиску е до Бејоглу, Султанахмет, Галата, Бешикташ и има лесен пристап до други значајни места во Истанбул.