Пјер Лоти

Пјер Лоти е едно од најдобрите места за посета во Истанбул. Сместено во Ејуп, една од најпривлечните области во Истанбул, ридот е именуван по француски писател, Жулиен Вио. Писателот се населил во Истанбул во 1876 година и доаѓал во кафуле и овде ги пишувал своите романи. Подоцна, тој го промени своето име, а овој рид потоа почна да се нарекува по него.

Ова место ќе ве фасцинира со својата романтична и уникатна атмосфера. Покрај пејзажот, има ресторани во кои можете да најдете вкусни јадења. Ако сакате, можете да го испиете кафето и да го испушите наргилето по оброкот додека ја гледате глетката. Пјер Лоти е една од највозбудливите туристички атракции во Истанбул. Тоа е исто така едно од најдобрите места за посета ако сакате да видите прекрасен поглед на Златниот рог и историски места. Можете исто така да добиете детали за туристичкиот водич во Истанбул од Туристички премин во Истанбул веб-страница за да дознаете повеќе за другите атракции во Пјер Лоти.

за-Пјер-лотиWДали е Пјер Лоти?

Луј Мари Жулиен Вио, познат како Пјер Лоти, роден во Рошфор, Франција, бил поморски офицер и познат писател. Тој живеел во Ејуп кога бил во Истанбул и отсекогаш се опишувал себеси како туркофил.

Пјер Лоти, кој многупати бил во Истанбул, за прв пат дошол во Истанбул во 1876 година како нарачан офицер на француски брод. Лоти бил под влијание на османлискиот начин на живот и го спомнал тоа во многу свои дела. Овде ја запознал жената која го дала своето име на неговиот роман Азијаде. Тој напиша Азијаде во кафуле наречено „Рабија Кадин Кахвеси“ во Пјер Лоти. Повеќе информации за него и за туристичките атракции на ридот можете да дознаете од туристичкиот водич на Истанбул на Туристичката карта на Истанбул. 

Историја на Пјер Лоти

Пјер Лоти секогаш ги бранел Турците од Европа во Балканските војни, Првата светска војна и подоцнежната инвазија на Анадолија. Тој ги освои симпатиите на турскиот народ поддржувајќи го отпорот во Анадолија за време на Националната борба и жестоко критикувајќи ја сопствената земја.

Толку многу што на 4 октомври 1921 година, Големото Народно Собрание на Турција испратило писмо до Пјер Лоти во кое ја изразува својата благодарност. Покрај тоа, тој беше прифатен како „Почесен граѓанин на градот Истанбул" во 1920 година. Подоцна, едно кафуле во Ејуп беше наречено "Кафе Пјер Лоти". Денес, ридот на кој се наоѓа оваа кафуле е познат и како Рид Пјер Лоти. Можете да ги откриете Ејуп и Пјер Лоти, меѓу најдобрите места за посета на Истанбул, со туристички водич во Истанбул и туристичка карта на Истанбул. 

Кои се другите историски места во Пјер Лоти?

Пјер Лоти има различни туристички атракции како што се İdris-i Bitlisi Sıbyan Mektebi, Фонтана на Рајет Кешан Калфа, Гробот на Мевлеви Искендер Деде и Бунарот за желби. На прво место е образовна институција на Отоманската империја која е основана во сите градови и населени места. Името на институтот потекнува од важен отомански историчар Идрис-и Битлиси кој бил воен судија во периодот на Јавуз Султан Селим. Фонтаната на Рајет Кешан Калфа датира од 1868 година. 

Гробот бил гроб на Мевлеви по име Искендер Деде, кој починал во 1589 година. Има два бунари пред гробот на Искендер Деде, кој некогаш се наоѓал во оваа градина, украсен со големи чинари и чемпреси. Еден од нив е познатиот бунар со желби. Откако ќе ги посетите овие историски туристички атракции, можете да седнете во кафулето на Пјер Лоти и да уживате во Златниот рог. Можете да ги посетите тие места со туристички водич во Истанбул преку туристичката карта на Истанбул. Ова се меѓу најдобрите места за посета во Истанбул

Често поставувани прашања

Како да стигнете до Пјер Лоти?
Прво, треба да дојдете во Ејуп со локален автобус, метробус или чамци од Ускудар до Ејуп. Откако ќе пристигнете во Ејуп, можете да ги следите знаците за Пјер Лоти. Можете да стигнете до врвот со жичарницата, која е во близина на џамијата Ејуп Султан. Можете исто така да ги проверите другите туристички атракции околу Ејуп од туристичката карта на Истанбул. Доколку сакате, можете да организирате патување со туристички водич во Истанбул.
Дали треба да платам дополнителни пари за овие историски места?
Не, се разбира не! Плаќате само превоз и ресторани. Ако имате Туристичка карта на Истанбул, можете да имате и попусти каде картичката важи за туристичките атракции кои се најдобрите места за посета во Истанбул. Затоа, можете да уживате во Златниот рог со плаќање на мала сума.
Кога и во кое време треба да дојдам во Пјер Лоти?
Можете да дојдете на ридот во која било сезона. Сепак, може да стане малку жешко во лето. Не ви препорачуваме да дојдете напладне. Во зима станува многу студено, па можете да го избегнете ова со пристигнување малку порано. Идеалните сезони се пролет и есен. Ако е можно, седнете и испијте кафе во кафулето Пјер Лоти додека сонцето заоѓа. Можете да најдете други туристички атракции во туристичката карта на Истанбул според временските услови.
Како можам да организирам уште едно патување?
Можете да ја проверите веб-страницата на туристичката карта на Истанбул; ако досега не сте ја виделе Света Софија, можете да погледнете во патописот. Ова место е исто така едно од најдобрите места за посета во Истанбул. Можете да организирате турнеја со туристички водич во Истанбул.
Како можам да најдам туристички водич во Истанбул за моите патувања?
Водичот за патување во Истанбул можете да го најдете од веб-страницата на туристичката карта на Истанбул. Затоа, можете да ги откриете најдобрите места за посета во Истанбул бидејќи има многу туристички атракции во овој фасцинантен град.