Одредете ја вашата причина

Секогаш е корисно да се биде свесен за причината поради која го започнувате вашиот бизнис и би било мудро да се свесни за разликите помеѓу личните и индустриските причини. Ако вашиот бизнис е фокусиран главно на индустриски причини, тој сигурно секогаш ќе биде подобар и поголем од бизнис кој се фокусира на лични причини, бидејќи неговата единствена цел нема да биде исполнување на личните очекувања, наместо тоа, ќе се фокусира на тоа да биде бизнис. 

Размислете за франшизата

Отворањето франшиза на веќе постоечка компанија е многу полесно отколку да започнете сопствен бизнис од нула. Со подготвен бренд, идеја и бизнис модел, сè што некогаш би можеле да побарате е финансирање за вашата акција и убава локација за уште поголема корист.

Измислите го вашето бизнис име

Без разлика која индустрија или производ сте ја одбрале, од клучно значење е да ја разберете интерпретацијата зад вашиот концепт. Дефинитивно треба да избегнувате да нурнете длабоко во вашиот бизнис без да имате соодветен план и убаво име кое е и уникатно и саморефлектирачко за вашиот бизнис. 

Поедноставете ги вашите наменети клиенти

Многу луѓе се обидуваат да нурнат длабоко во започнувањето на својот бизнис без да потрошат ниту една секунда за да размислат кои би биле нивните клиенти и зошто тие клиенти би биле среќни да бидат вклучени во овој бизнис со нив или зошто тие клиенти воопшто би ги избрале. Треба да ви биде јасно зошто би сакале да правите бизнис со овие клиенти.

Направете бизнис план

Во моментот кога сте ја дефинирале вашата деловна идеја, треба да се преиспитате себеси со некои клучни прашања, како што се; која е целта на вашиот бизнис, кои се вашите клиенти, кои се вашите крајни цели, како ќе се справите со средствата и многу повеќе. Сите овие прашања всушност можат лесно да добијат одговор со помош на добро структуриран деловен план. Може да се направат многу грешки додека се обидувате да изградите сосема нов бизнис ако не креирате и не следите бизнис план. Мора да ја знаете вашата целна база на клиенти. Кој ќе прави бизнис со вас и зошто? Што ќе направите ако не можете да докажете дека има ни малку побарувачка за вашата идеја?

Ракувајте со истражување на пазарот

Еден од најважните аспекти на создавање бизнис е добро справување со истражувањето на пазарот. Истражувањето низ пазарот ви помага да ги препознаете наменетите клиенти, нивните барања, избори и акции, како и индустријата што сте ја одбрале и вашите можни конкуренти бидејќи светот на бизнисот е исто како трка. Затоа многу ви се препорачува да направите конкурентна анализа за подобро да ги препознаете можностите и ризиците. Секогаш е подобро и покорисно да имате производи или услуги кои се различни од конкуренцијата. 

Признајте го пристапот за бегство

Не е ништо друго освен корисно да размислите за сè за вашиот бизнис план, вклучувајќи ги ризиците и катастрофите додека размислувате и сонувате за добрите работи. Затоа, неопходно е да се извлечете од бизнис план за да се обезбедите во случај на вонредна или катастрофална ситуација. Иако никогаш не е забавно да размислувате за негативните аспекти, од клучно значење е да не ги заборавите и премногу да се возбудувате и возбудувате со соништата. 

Испитајте ја вашата финансиска состојба

Без разлика каков бизнис започнувате, тој има своја цена и особено во овие денови, ќе биде скап. Затоа, треба да размислите како ќе се справите со сите финансиски ситуации. Дали веќе имате доволно пари за да ги покриете почетните трошоци или ќе ви треба некој да ви позајми пари? Ако размислувате да направите нов почеток со откажување од секој извор на приход што го имате сега за да ги следите вашите соништа, дали го имате она што е потребно за да ги покриете вашите сопствени трошоци, како и вашиот бизнис, додека не почнете да остварувате профит? Бидејќи многу новоотворени бизниси не успеваат затоа што никогаш не ги земаат предвид овие ризици додека се премногу фокусирани на своите соништа, ова е предупредување за да ги испитате вашите финансии.

Размислете за вашите опции за финансирање

Всушност, постојат неколку опции за да го финансирате вашиот нов бизнис. Треба да анализирате, да го земете предвид секој ризик и да одлучите кој е најдобар за вас и вашиот бизнис по добра бура на идеи. Може да добиете деловни заеми, кои често е тешко да се добијат; деловни грантови, кои имаат барања што треба да ги пополните бидејќи не бараат да се вратат; инвеститори, кои можат да обезбедат многу пари за вас и вашиот бизнис, но веројатно бараат некои права на вашиот бизнис; crowdfunding, кој целосно зависи од општеството во кое живеете за да ви ги обезбеди финансиските потреби што ги имате. Сите тие имаат свои ризици и придобивки, па затоа зависи од вас да одлучите кој е најдобар за вашата ситуација.

Започнувањето бизнис не е и никогаш не било лесно. Но, тоа не е и никогаш не било невозможно. Со добра умствена работа вложена во планирањето, тоа може да си го олесните себеси. Пред да наведете бизнис, треба да ги откриете вашите страсти и во што сте добри. Потоа, треба да се потрудите на таа тема. Ако не сте сигурни од каде да започнете, има бројни работилници во Истанбул и може да ги земете предвид пред да започнете бизнис. На пример, ако ве интересира, можете да се придружите на работилницата за готвење со готвачите од отоманската кујна.

Често поставувани прашања

Како може човек да започне нов бизнис без пари?
-Всушност, можете да започнете бизнис без подготвени средства за почеток. Треба да ги вложите вашиот ум и енергија на бизнис планот, за да можете да сфатите нешто што е уникатно и има популарна побарувачка, за да се издигнете на пазарот за кратко време. Додека го вложувате вашиот ум и енергија на планирањето на бизнисот, продолжете да работите на вашата вообичаена работа за да го намалите ризикот од банкрот. Откако ќе ја развиете идејата и планот на вашиот бизнис, првото нешто што треба да направите е да бидете креативни околу финансирањето. Како што споменавме во нашата статија, постојат многу начини за финансирање на вашиот бизнис, а вие треба да го изберете оној кој е најдобар за вас и вашиот бизнис.
Како можам да дојдам до уникатно име за мојот бизнис?
-Најлесно е да ги гуглате вашите идеи по бреинсторминг, бидејќи ако има други работи кои го имаат истото име што сте ги смислиле, тоа значи дека можете да го елиминирате и да размислите повторно. Овој процес веројатно ќе елиминира 90% од вашите идеи и наскоро ќе останете сами со една и единствена опција. Погрижете се името што ќе го изберете да биде лесно за пишување и интересно. Откако ќе го пронајдете името, погрижете се да направите пребарување на заштитен знак за него, а потоа видете дали можете да го добиете и доменот како име. Може да размислите да ангажирате консултант за име, но имајќи предвид дека ова е нов бизнис, трошењето пари на консултант за име нема толку смисла, барем не финансиски.
Кои се најголемите предизвици со кои би можел да се соочам додека започнувам бизнис?
- Правење бизнис план и почитување на него, наоѓање добри вработени за вработување, недостаток на готовински тек, смислување уникатен производ или услуга, работа повеќе отколку што некогаш сте мислеле, знаејќи како да ги отпуштите лошите вработени и одржување на рамнотежа помеѓу работата и животот се некои од клучните предизвици со кои можеби и најверојатно ќе се соочите.
Како можам да ја заштитам мојата неверојатна идеја?
-Иако идеите се уникатни и му припаѓаат на секоја личност поединечно, штом не ви падне на памет, тешко е да ги држите во линија бидејќи секој може да го тврди тоа. За да го избегнете ова, најлесното нешто што можете да направите е да добиете патент за него и да го обезбедите за себе.
Што да направам за да проверам дали идејата за пронајдок што ја имам е веќе измислена или не?
-Најлесно е да го гуглате, но можете да посетувате и канцеларии за патенти или трговски марки за да бидете сто проценти сигурни.