Меѓу тие нации се земјите од Европската унија, каде што договорите меѓу Анкара и Унијата за подигнување на патната исправа за турските граѓани се уште се во тек, а овие договори би можеле да резултираат со давање право за влез во Европа без виза на имателите на турски пасоши. во иднина.

Важно е да се напомене дека инвеститорите сега можат да добијат турско државјанство во замена за инвестирање во имот од најмалку 250,000 американски долари, со оглед на тоа што не се продава 3 години и дека сопственикот има можност да аплицира за турско државјанство според имотот што го купува.

Како да аплицирате за турско државјанство?

Купување имот вреден повеќе од 250,000 американски долари наместо првичната проценка од еден милион долари, со статус дека имотот не се продава во рок од 3 години. Измена на состојбата со депонирање пари во турските банки во замена за државјанство, така што депозитот е веќе 500 илјади долари наместо 3 милиони долари.

Намалување на фиксната инвестиција потребна за возврат за државјанство од 2 милиони долари на 500,000 долари. Создавање проект во кој ќе се вработат 50 турски државјани и покрај тоа што се бараше дополнително за да се вработат 100.

Извршните активности вклучуваат:

Според новите одредби, кои стапија на сила по објавувањето во Службен весник, секое странско лице кое ги исполнува условите може да поднесе барање за статус на турски државјанин.

За набљудување и следење на прашањата на кандидатите за турско државјанство, ќе се формира комисија составена од делегати од екологија, социјални и семејни служби, министерствата за внатрешни работи, труд, трезор, индустрија, финансии, урбан развој и технологија.

Започнување со отворање специјални канцеларии за добивање на барањата за статус на турски државјанин и управување со нивните работи, а сите овие канцеларии ќе бидат надгледувани од комисија составена од горенаведените министерства.

Придобивките од турскиот пасош

  • Можете лесно да посетите 77 земји кои имаат договори за безвизен режим.
  • Турските пасоши се меѓу првите 30 во светот.
  • Овој пасош ви овозможува да добивате бесплатни планови за образование и универзитетски надоместоци.
  • Не ви треба карта за престој во потребниот период.
  • Со овој пасош можете да учествувате во пензиски програми исто како турски државјанин.
  • Имате право на глас на секакви избори.
  • Имате право на сите медицински услуги.
  • Рокот на важност на турскиот пасош е десет години.

Често поставувани прашања

Дали е потребна виза?
Британските државјани кои ја посетуваат Турција за туризам или индустрија повеќе нема да бараат виза за престој до деведесет дена во временска рамка од 180 дена.
Во Истанбул на кој јазик зборуваат?
Турскиот е примарен јазик во Турција, а англискиот најчесто се зборува во Истанбул; туристите често се шокирани од тоа колку добро повеќето Турци зборуваат англиски. Напорот да се користи турскиот јазик, од друга страна, е длабоко ценет и се смета за добри манири.
Која е локалната валута на Турција?
Турската лира е официјална валута на Република Турција. Готовината може да се замени за турски лири во канцеларии за размена и финансиски институции.