Освен рибите за кои ќе зборуваме, а кои се ендемични за Турција, можете да најдете и:

 • Школка
 • Остриги
 • Омар
 • Clam
 • Рак
 • Морски ракови
 • Боцкав јастог
 • Октопод
 • Медузата
 • риби

Секој стил на готвење дава различен вкус

Можно е различно да се готви и риба и морска храна. Ова може да го промени вкусот. На пример, школките и школките може да се подготват како полнети, задушени, пржени во тава или варени. Може да се претпочита со додавање сол, бибер, лимон или обичен по вкус. Обично се консумира со салати со многу зеленило. Некои видови на морска храна можат да се користат како салати. На пример, јастог е меѓу морските плодови што може да се стават и во салата и во супа.

Содржината на масло во рибите варира од регион до регион

Турција има четири мориња. Овие мориња се Црното Море, Егејското Море, Мраморното и Средоземното Море. Бидејќи содржината на сол во секое море е различна, видот и сладоста на рибата се разликуваат. Дури и истите видови риби имаат различни нивоа на масло кога се отстрануваат од различни води. На пример, црноморската аншоа е помаслена од сарделата Мармара.

Морската храна која живее во потоплите води се гледа во медитеранските и егејските региони. Риба која сака студена вода може да се најде во Црното Море и Мрамора. Слично на тоа, познато е дека егејската риба е посолена од црноморската риба.

Најчестите риби во рестораните во Истанбул се наведени како што следува:

аншоа

• Тие се приближуваат до брегот помеѓу ноември и март.

• Позната е како риба на зимските месеци.

• Се извлекува од Црното и Мраморното Море.

• Се готви во рерна, на пареа и на скара.

• Покрај тоа, со него се прави неговата тава, ориз, супа, ќофтиња, па дури и десерти.

Убаво

Добиваат различни имиња според нивната висина.

• 16-22 см: Костен желад

• 22-28 см: Цигански желад

• 40 cm: Зандана

• 45 см: шилест желад

• 55 cm: Altifinger

• 65 cm+: Пичута

Го има во Црното Море и Мраморното Море.

Коњска скуша

• Во Мармара може да се лови речиси секој месец во годината.

• Тоа е мало Риба. Вкусно е кога се пржи на тава.

• Се консумира во есенската сезона.

Bluefish

Се гледа на брегот на Мармара и Егејското Море.

Тие се именувани според нивната должина;

• 10-18 см: Цинакоп

• 18-25 cm: Жолта перка

• 25-35 см: Сина риба

• 35-50 см: Кофана

• 50 cm+: Назад до грб

Турбот

• Генерално се забележува во летните месеци.

• Се дефинира како една од највредните риби.

• Ретко е бидејќи е една од рамните риби кои живеат во песокот.

Морска раса

• Обично како топли мориња.

• Поради оваа причина, кај нас најмногу се уловува околу Средоземното и Егејското Море.

• Највкусен е во јануари, февруари и март.

Риба

• Го има во сите мориња на Турција.

• Таа е една од рибите со најголема содржина на фосфор.

Морски бас

• Повеќе го има во Мармара и Егејско Море.

• Се вели дека највкусниот бас тежи 2 килограми.

Црвениот молк

• Се фаќа во април-мај.

• Таа е една од највкусните риби на Мармара.

• Највкусниот месец е познат како април.

Меџит

• Таа е една од најконзумираните видови риби кај нас.

• Расте во Мармара и Црното Море.

• Достапен и може да се конзумира во текот на целата година.

• Тоа е највкусниот период помеѓу февруари и април.

Најдобрите рибни ресторани во Истанбул

Истанбул има прекрасен поглед и ресторани во кои можете да јадете вкусна риба. Во Истанбул има неколку ресторани со риба и морска храна каде што можете исто така да јадете традиционална храна. Во градот се разви културата на храна и пијалоци.

Следниве области на Истанбул можат да ви понудат пријатно време;

 • Bebek

 • Арнавуткој

 • Тврдина Румели

 • Кузгунчук

 • Тарабја

 • Кадикој

 • Karakoy

 • Спасител на вода

 • Балат

 • Киреч Бурну

 • Еминону

 • Гарипче Коју

Особено во регионот Еминону, постои брод наречен сендвич со риби од историски Еминону. Покрај тоа, под мостот ве пречекуваат многу продавници за храна со одличен поглед. Ви препорачуваме да видите Базар на зачини, Голема чаршија и Бујук Валиде Хан во овој регион. Тоа е регион со многу џамии кои можете да ги посетите како турист. Исто така е блиску до туристичките области Султанахмет и Ѓулхане.

Важно е да се јаде во вистинско време

Покрај тоа, секој морска храна има временска рамка за јадење. Јадењето во одредени периоди го зголемува вкусот бидејќи подобро созрева. Неконзумирањето одредена храна во вистинско време може да предизвика болест. На пример, остригите може да предизвикаат труење кога се консумираат во лето.
Некои од Храна и пијалок може да биде штетно за здравјето кога се консумираат едни со други. Опасно е да се консумира јогурт или ајран, особено со риба која не е свежа. Затоа, од витално значење е да се осигурате дека рибата што ја јадете е свежа.

Често поставувани прашања

Каде можам да купам морска храна во Истанбул?
Ако барате морска храна во Истанбул, можете да пробате крајбрежни региони како Босфорскиот теснец.
Дали Турците јадат морска храна?
Да, многу јадења од турската кујна вклучуваат морска храна.
Какви морски плодови јадат Турците?
Рибите и школките се најпознатите морски плодови што ги јадат Турците.
Каква риба може да се најде во Турција?
Најпознатата риба во Турција е хамси, но има уште десетици видови риби што можете да ги најдете во земјата.
Дали рибите се важни во турската кујна?
Да, особено во медитеранската кујна, морската храна има важна точка.