Историја на турското кафе

Кафето првпат било воведено во Истанбул во 1555 година. До 17 век, тоа станало клучен дел од отоманската култура. По некое време, подготовката на кафе стана дел од брачните ритуали. Жените кои требаше да се омажат требаше да подготвуваат турско кафе за нивните потенцијални сопрузи и семејства. Тие ќе им судат на жените врз основа на нивните вештини за правење кафе. Иако жените не се оценуваат и избираат според нивните вештини за правење турско кафе, сервирањето турско кафе на нивната потенцијална свекрва е суштински дел од културата. Така, жените и денес подготвуваат турско кафе за време на нивните брачни обичаи. 

Придобивките од пиењето турско кафе

Турското кафе е посилно од повеќето видови кафе. Исто така, има некои корисни ефекти врз здравјето на луѓето. Еве неколку причини зошто да консумирате турско кафе:

  • Бидејќи турското кафе содржи големи количини на кофеин, тоа им помага на спортистите да ги подобрат своите перформанси. 

  • Ги зајакнува менталните и физичките перформанси.

  • Бидејќи е нефилтрирано, турското кафе не ги губи своите корисни соединенија, како што е хлорогената киселина, како и другите кафиња. 

  • Конзумирањето турско кафе го подобрува воспалението, шеќерот во крвта и нивото на холестерол.

  • Познато е дека пиењето турско кафе го штити вашиот мозок од невролошки заболувања. 

  • Конзумирањето турско кафе го намалува ризикот од мозочен удар или Паркинсонова болест.

Најдобри места за купување или пиење турско кафе во Истанбул

Најпознатиот бренд во Турција за турско кафе е Kurukahveci Mehmet Efendi. Производите од овој бренд можевте да ги најдете во супермаркетите, Спајс Базар и речиси насекаде. Многу е популарен и вкусен. Ако го посетите Базарот на зачини во Еминону, можете да купите свежо мелено турско кафе. Во основа, повеќето места во Еминону ќе ве пречекаат со различни, но неверојатно вкусни турски кафиња. Покрај Пазарот на зачини, Големиот пазар е исто така едно од местата каде што можете да купите свежо мелено традиционално турско кафе во Истанбул.

Турското кафе не е само пијалок. Тоа е практика која ги зближува луѓето и им овозможува на различни групи да се дружат. Кога турското кафе за првпат почна да станува популарно, се отворија кафулиња и луѓето неверојатно се дружеа. Оваа практика, исто така, им овозможи на луѓето да ги споделат своите општествени вредности, литературни дела и уметнички гледишта едни со други. Кафе местата никогаш не биле места само за пиење кафе за турската заедница. Тие симболизираат цела култура и историја. На пример, постои култура на гатање со гледање на остатоците од испиеното турско кафе. Тоа е уште еден начин за дружење меѓу турскиот народ. Турското кафе симболизира пријателство, гостопримство и забава. Доколку го посетите Истанбул, дефинитивно треба да пробате турско кафе. Ако сакате поавтентично искуство, треба да посетите одредени места како Спајс чаршија или Големиот пазар и кафулиња околу Еминону за да го пиете. 

Често поставувани прашања

Дали турското кафе е појако од обичното кафе?
-Да, турското кафе е појако од обичното кафе. Содржи повеќе кофеин.
Дали турското кафе е слично на еспресо?
-Турското кафе е всушност посилно од еспресото.
Го пиеш ли тињата во турското кафе?
-Не, не ја пиете тињата во турското кафе, бидејќи ќе ве остави со калење во устата. Откако ќе го испиете течниот дел од турското кафе, заедно со него можете да ја испиете и водата што се служи и да ја оставите тињата.
Зошто турското кафе е толку горко?
-Горчината на турското кафе се должи на посебните техники на варење со кои се прави кафето.
Каде се најдобрите места за пиење турско кафе во Истанбул?
-Еминону и Таксим генерално се полни со автентични и историски кафиња во кои се служи неверојатно турско кафе.