Историја на традиционалните таверни

Традиционалните таверни имаат суштинско место во турската култура и се од голем интерес за локалното население и туристите. Овие традиционални таверни, кои содржат императивни вкусови на турската кујна и ја отсликуваат забавната страна на турската култура, ќе се најдат на многу места, особено во големите градови. Таверните во кои заедно ќе најдете храна и пијалоци од турската култура и ќе поминете забавни ноќи ќе ви понудат одлично искуство. Иако традиционални таверни постојат во турската култура многу години, вреди да се напомене дека тие станаа попопуларни од вообичаено во последниве години. 

Истанбул е еден од најпогодните градови за посета на традиционални таверни и откривање на забава, Храна и пијалоци припадност на турската култура. Истанбул е најпреполниот град во Турција. Ноќната забава продолжува без престан, особено на места како кафана. Истанбул со векови бил под заштита на различни империи од различни националности и соодветно се обликувал. Традиционалните таверни во Истанбул датираат од времето на Византиската империја, а славата на овие таверни се зборувала уште во времето на султанот Мехмет Освојувачот, кој го освоил Истанбул.

Редовните муштерии на традиционалните таверни, кои продолжија да постојат во Истанбул во текот на Османлиски период, обично биле веслачи на бродови и пирати од различни националности. Во турската култура, таверната и денес ја задржува својата важност и е едно од првите места на ум кога станува збор за пријателска забава.

Истанбулски традиционални таверни

Истанбул е фантастичен град кој е домаќин на различни култури и го привлекува вниманието на сите, локални и странски. Во Истанбул, најрехабилитираниот град во Турција, можете да најдете онолку видови храна и пијалоци колку што сакате. Градот е дом на различни места кои се движат од интернационална кујна на традиционалната турска кујна. Идеален е за љубителите на кулинарството да го истражуваат.

Ноќниот живот и забавата во Истанбул продолжуваат во текот на целиот ден, а градот ја задржува својата виталност. Едно од местата кои заземаат најистакнато место во овој забавен живот се традиционалните таверни во Истанбул. Најпопуларниот пијалок кој се пие во овие традиционални таверни е „раки“, познатиот турски алкохолен пијалок. Исто така, дел од традицијата е во овие таверни да се јадат топли јадења и мезе типични за турската кујна, каде се служат многу различни алкохолни или безалкохолни пијалоци. Во традиционалните таверни, можете да најдете опции за музика во живо и да гледате различни стилови на танцови изведби.

Популарни места

Во Истанбул има многу познати традиционални таверни, а овие места се многу барани од локалното население и странците. Ако сакате да дојдете да ја посетите Истанбул, да ги погледнеме местата каде што можете заедно да пробате различни турски јадења и пијалоци. Таверната Сафа е една од најстарите традиционални таверни во Истанбул и се наоѓа во Једикуле. Овде ќе најдете секакви деликатеси, од разни видови риба и месо до мезе кои припаѓаат на турската култура. Ќе бидете фасцинирани од храната и пијалоците. Зградата на ова место е еден од највредните историски артефакти наследени од отоманскиот период, со висок таван и стаклени кабинети вградени во неговите ѕидови.

Друга традиционална таверна во Истанбул е ресторанот Kört Agop. Познато е дека ова место е едно од популарните места за многу познати личности во својата историја речиси сто години. Предјадењата направени во овој ресторан, кој е најпосетуван во градот и ја отсликува традиционалната кафанска култура, се доста познати и се прв избор на многу локални жители.

Кафана Деспина, која е основана во 1946 година, е една од најпознатите традиционални таверни која преживеала благодарение на својата длабоко вкоренета историја. Оваа таверна, која се наоѓа во Истанбул, доста го привлекува вниманието на локалното население и е рангирана како една од најдобрите во градот.

Често поставувани прашања

Каде да ги најдам најдобрите традиционални таверни во Истанбул?
Најдобрите таверни можете да ги најдете во Истанбул во близина на Босфорот.
Што да се напие во традиционална турска таверна?
Раки и салгам.
Што можам да јадам во традиционална турска таверна?
Различни видови мезе.
Од каде потекнува традиционалната турска таверна култура?
Турските таверни првпат биле основани во османлискиот период.
Може ли да се забавувам во традиционална турска таверна?
Да. Традиционалната музика и одличната услуга ќе се погрижат да си поминете одлично во традиционалната турска таверна.