Временската зона во која се наоѓа Турција е GMT + 3 временска зона. Затоа и Истанбул ја користи оваа временска зона. Има временска разлика од 76 минути помеѓу најзападната и најисточната провинција на Турција. Така, постои временска разлика помеѓу западните провинции Истанбул и источните провинции. На пример, додека локалното време во Истанбул е 12:00 часот, во Игдир (најисточната источна провинција) е 12:47 часот. Сепак секојдневието го продолжуваме во 12:00 часот.

Разлики помеѓу летното сметање на времето и зимското сметање на времето

Се наоѓа помеѓу 26-45 источни меридијани, Турција го користи времето на источниот меридијан. Кога се применува летното сметање на времето, часовниците се унапредуваат еден час. Така, сонцето се користи повеќе, а деновите стануваат подолги. Сепак, максималната ефикасност не може да се добие со примена на летното сметање на времето во зимската сезона, бидејќи утрата се темни во зима. Ова особено ги погодува децата кои треба да одат на училиште во темница и возрасните кои одат на работа. Но, треба да забележиме и дека со одлука донесена во 2016 година, Турција не применувајте го ова повеќе, и користи фиксен час во текот на годината. 

Изгрејсонце и зајдисонце по годишни времиња

Времето на изгрејсонце и зајдисонце се разликуваат во зависност од годишните времиња. На пример, сонцето изгрева во 08.08 часот наутро, а заоѓа во 17.38 во зима во Истанбул. Ако пак зборуваме за Истанбул, сонцето изгрева во 05.35 часот лето и се поставува во 20.29 часот. Врз основа на ова, можеме да кажеме дека дневните часови се прилично долги за посетителите кои ќе го направат тоа посетете го Истанбул во лето.

Временска зона на Истанбул во споредба со другите земји

Бидејќи во Турција не се спроведува летно сметање на времето, постои временска разлика меѓу Истанбул и европските земји. На пример, има временска разлика од 2 часа со Париз, 2 часа со Берлин, 3 часа со Мадрид, 2 часа со Рим и 1 час со Хелсинки. Покрај тоа, постојат природни временски разлики со многу интерконтинентални земји како Америка, Австралија и Кореја. Разликата во временската зона е 8 часа со Америка, 8 часа со Австралија и 6 часа со Кореја. Оваа ситуација може да предизвика посетителите од толку далечни земји да се сретнат со проблеми како што се џетлаг од време на време. 
Просечното време на летот од САД до Турција трае околу 11 часа, а има 8 часа разлика помеѓу двете земји, така што во Истанбул ќе пристигнете околу 8 часот. локално време на Истанбул. Ако требаше да полетате во 12 часот. Истата пресметка важи за која било друга земја, било да е тоа Англија, Франција или Индија. Оттука, најдобро би било секој што сака да отпатува во Истанбул, претходно да го прилагоди времето на спиење. Земјите кои исто така се во GMT + 3 временска зона, како што се Русија, источноевропските земји или земјите од Блискиот Исток, не би требало да имаат тешко време да се прилагодат на ситуацијата бидејќи технички е иста или многу блиску во однос на часовите. Исто така, може слободно да се каже дека еден или два часа разлика не би направиле голема разлика ако живеете во земја со GMT+2 или 1. Исцрпувањето на патувањата може да ви помогне полесно да заспиете.

Често поставувани прашања

Колку време е GMT ​​во Истанбул?
Истанбул се наоѓа во GMT +3
Дали Турција користи GMT?
Да, Турција ја користи временската зона GMT.
Дали Истанбул има 2 временски зони?
Не, Истанбул има само една временска зона.
Која временска зона ја користи Турција?
Турција користи временска зона UTC +3.
Дали Турција користи летно сметање на времето?
Не, Турција не користи летно сметање на времето.