Најмоќниот гламурозен мирис досега – Базарот на зачини во Истанбул

Прошетајте како Египќанец на пазарот на египетскиот пазар на зачини во стариот град Истанбул! Пазарот на зачини и новата џамија; Изгледате познато? Џејмс Бонд имаше епска бркање со мотоцикли на отворањето на Skyfall, пребрзувајќи точно низ средината на Големата чаршија, која е пазарот веднаш до Базар на зачини и е една од врвните туристички атракции во Истанбул. Потоа; Дали вреди да се посети Спајс чаршијата? - Дефинитивно да! Не само за исполнување на поривот за егзотично, туку и вистинска шанса да се види и доживее традиционалниот комерцијален живот на Истанбул – Базарот на зачини во Истанбул! Преку исполнување на романсата на западњаците да го пронајдат Ориентот, посетата на египетскиот пазар за зачини - пазар за зачини е навистина едно од тие искуства.

Египетскиот пазар на зачини во Истанбул; Цврста, опиплива форма што ја отелотворува моќта да се биде митско место треба да се задржи на перцепциите за тоа. Отоманските камени и тиркизни плочки ги украсуваат ѕидовите и подот како пред стотици години; погледите на Златниот рог од прозорците и повиците за молитва од блиските џамии; а глетките, звуците и мирисите на Спајс Базарот надвор ја прават атмосферата овде речиси магична.

Замислен како агент кој ги претвора нашите потреби во желби, зачинот конотира моќ. Возбудливите ароми на цимет, ким, шафран, нане, мајчина душица и секоја друга замислива билка и зачин го исполнуваат воздухот, дури и пред да влезат во чаршијата за зачини. Моќниот мирис во воздухот додава многу на живоста на просторот и го прави попривлечен.
Египетската чаршија секако има некои физички карактеристики кои придонесуваат за нејзината моќ како митско место. Таа има своја клима создадена од мирисот на зачините и билките, звуците на луѓето, движењето, топлината итн. Мирисите заробени во просторот се мешаат и густо го исполнуваат воздухот создавајќи микрокосмос. Аурата поттикнува гледање; попрво станува воодушевувачки што ја зголемува желбата за зачинот. Со векови, зачинот отсекогаш се сметал за фина супстанца која доаѓа од непознати делови на светот. Затоа секогаш се поврзуваше со придавките како егзотично, скапо, уникатно и луксузно кои придонесуваат за перцепцијата за него како моќ од самиот почеток. Западното размислување секогаш ги поврзувало зачините со Рајот за кој се верувало дека е место на Исток.

Мисир на турски значи „Египет“ и се нарекува Египетска чаршија поради фактот што зачините дошле од Индија и Југоисточна Азија во Египет, а од таму во Истанбул преку Средоземното Море. Екстремно долгите трговски патишта и високите цени на зачинот го направија феноменален. Копнежот за далечни места беше задоволен од вкусот и мирисот на зачините. Помеѓу 11 и 17 век, зачините доминираа во европскиот вкус. Сепак, јадењата од отоманската кујна не биле зачинети како оние во европската кујна во средниот век, римската во античко време или арапската кујна. Истанбул беше последната станица по легендарниот пат на свилата. Тоа беше крајната дестинација за азиските стоки, кои потоа беа дистрибуирани во Европа. Врз основа на официјалната запишана историја, Истанбул развил трговија со зачини со Венецијанците уште во 13 век.

Историја на пазарот на зачини

Крајбрежната страна на Еминону, каде што се наоѓа египетската чаршија, отсекогаш била најактивниот пазар уште од византиско време. Во тие времиња кога поморскиот бизнис беше многу важен, Еминону имаше интензивна комерцијална активност. Стратешки лоциран помеѓу Истокот и Западот, Медитеранот и Црното Море, Истанбул отсекогаш бил еден од најактивните трговски центри во византиско и отоманско време. Истанбул беше центар на целата светска трговија и тоа траеше многу векови. Постоела египетска чаршија по име „Макрон Енвалос“ во византиско време на истата локација како и денешната Египетска чаршија.

Откако служеше како крајбрежен град кој се протега од Балканот и Европа до Северниот Медитеран и Арапскиот Полуостров, Истанбул беше на транзитна трговска рута. Производи како свилени ткаенини, зачини, скапоцени камења, ткаени производи и теписи кои доаѓаат од Истокот и Арапскиот Полуостров ќе се собираат во Истанбул на нивниот пат кон Европа. Како комплекс во отомански класичен стил, Базарот на зачини, изграден во рамките на комплексот Јени Ками, е комбинација од две чаршии со карактеристика на двојна чаршија. Базарот на зачини зафаќа површина од 6000 m², што го дава планот „L“.
Преку наредба на Сафије Султан, која била сопруга на султанот Мурад III и мајка на султанот Мехмед III, првата изградба на Новата џамија започнала во 1597 година. Оригиналниот архитект Давут Ага, кој бил чирак на големиот архитект Синан ја започнал изградбата, а потоа бил заменет со Далгич Ахмед Ага.

Истанбулскиот пазар за зачини или Мисир Чарсиси е изграден во 1663 година во целост како дел од соседниот комплекс Јени џамија со цел да се генерираат средства за одржување на џамијата. Пазарот за зачини во Истанбул е вториот по големина покриен пазар во Турција и најголемиот пазар за зачини во светот. Египетскиот пазар на зачини е покриен пазар што го содржи пазарот за зачини. Базарот на зачини првично беше изграден како дел од комплексот на џамијата Јени Валиде (Новата кралица-мајка) за да дејствува како економска институција што овозможува побожната основа да опстане без никаква помош или поддршка однадвор.

За време на Отоманската империја, побожните фондации би биле дефинирани како организации на граѓанското општество фокусирани на служење на луѓето кои имаат потреба. Тие доблесни институции се засноваа на исламскиот концепт на милосрдието. Духовниот и материјалниот интегритет на овие добротворни организации беше поддржан од големиот комплекс на згради наречени „имарет“ со различни објекти кои ја опкружуваат џамијата како што се училишта, дервишки домови, народни кујни, фонтани за пиење, бањи, пазари и чаршии. Со цел да се легитимира нивната моќ, приходите на тие трговски установи биле наменети за трошоци на верските фондации. Базарите на Отоманската империја би биле организирани на таков начин како јавни сфери каде што се собирало целото општество. Овие комерцијални области, далеку од станбените области, ќе сочинуваат покриена или отворена главна улица или улици каде продавниците и работилниците стоеја во ред.

Еден од најстарите и најпрометните пазари во Истанбул каде што историскиот пат на свилата се приклучи на поморската патека за зачини,  зачинет чаршија за прв пат беше наречен „Јени Царси или Валиде Царси“ од претходните хроничари. Беше именуван како Египетска чаршија (Мисир Царсиси) бидејќи голем дел од производите и зачините биле увезени од Египет во тоа време. Иако комплексот Јени Валиде џамија првично беше планирано да има хоспис во него, конечно заврши со џамијата, покриената чаршија, фонтаната и гробницата. Изградбата на овој комплекс згради била иницирана од мајката на султанот, „Сафије султан“ во 1597 година, а била завршена во 1664 година од Турхан Султан. До крајот на шеснаесеттиот век, султанските мајки почнаа да имаат политичка моќ и тие стапија на сцената како архитектонски покровители во Отоманската империја.

Во светлината на динамиката на Отоманската империја до 16 век, Базарот на зачини се смета за една од ретките претстави на женската моќ преку архитектонско здание кое создаде посебен трговски јазол и ја покажа семоќната позиција на султанските мајки во Отоманската империја. Врз основа на фактот дека овој комплекс на зградата беше пуштен во употреба кога економската реалност драстично се промени и несогласувањето за толку големи трошоци беше изразено како бесрамно покажување на престиж, земјиштето доделено за овој монументален комплекс беше меѓу највредните земјишта на Истанбул на тоа време. Многу уникатна локација; Златниот рог, веднаш до пристаништето и блиску до палатата Топкапи!

Во оваа област беше отворена и првата кафеана. Кога во 1664 година била завршена изградбата на Базарот на зачини, овој дел од Истанбул веќе бил населен со стотици кафулиња. Исто така, вреди да се напомене дека покрај зачинот, кафето било една од главните трговци во тоа време.

За време на Византиско време

Областа на Спајс Базар укажува и на значајниот трговски пат за време на Византиската империја. За време на Византиската империја, во истата земја имало дури и чаршија. Соочувајќи се кон пристаништето на кое посетуваат бродовите натоварени со зачини и ароматични материи од Индија преку Египет, оваа област на чаршијата совршено го означува овој значаен трговски пат.

Каиро до Истанбул и Бурса

Египет, кој беше една од просперитетните земји на Отоманската империја, веќе беше отоманска територија 150 години кога беше завршена изградбата на Пазарот на зачини. Во текот на шеснаесеттиот век, повеќе од половина од зачините увезени во Каиро биле транспортирани главно во Истанбул и Бурса. Зачинот тогаш би бил испратен од овие градови на Балканот и во северните земји.

Во текот на седумнаесеттиот век, Венеција беше во криза и освојувањето на Островите на Спајс од страна на Холанѓаните ја запре трговијата низ Црвеното Море. И покрај овие околности, трговците од Каиро продолжиле да му служат на османлискиот пазар, а трговијата со зачини продолжила преку Црвеното Море. Првото име на чаршијата било Valide Çarşısı (Султанска Мајка Чаршија). Поради врската со пристаништето, неговото име подоцна било променето во Египетска чаршија.

Египетската чаршија, оваа архитектонска градба стара 356 години, е дел од импозантниот џамиски комплекс лоциран покрај брегот на Еминону, каде што го дефинира срцето на трговијата и трговијата во Истанбул денес. Овој структурен комплекс овозможува целосно искуство на зачини, храна и простор. Египетската чаршија е една од врските со рајот во западниот ум. Во секоја смисла на зборот, толку е иронична судбина што покриениот пазар кој некогаш бил направен за сиромашните, денес постои како Египетска чаршија која ја создава или редефинира потребата денес. Зачинот пазарот секако продолжува да ги инспирира луѓето да купуваат и готват на многу начини. Во светлината на овој динамичен процес, зачинот е клучен феномен со историско, културно и економско значење.
Египетската чаршија секогаш имала посетители. Сега е една од жешките туристички атракции. Дополнително, има и текстил, малку накит, керамика и сувенири и повеќето туристи обично претпочитаат да купуваат во египетската чаршија денес. 

Базарот на зачини во Истанбул обезбедува шарени сцени од секојдневниот живот во јавноста, имено комерцијални сфери, различни типови на луѓе како продавачи, клиенти, улични продавачи и питачи. Исто така, извештаите на патувачките писатели, уметници и трговци се полни со описи на овие сцени. Љубопитните западни гледишта извлекуваат информации со цел да ја комплетираат сликата за османлискиот живот во нивните мисли.

Базарот на зачини во форма „L“ има 6 порти. Сите вкусови на источната кујна се прикажани во продавниците со извонредно чувство за боја и прекрасен аранжман. Колку повеќе истражувате, толку повеќе невообичаени добра веројатно ќе најдете; Во секоја смисла на зборот, вистинската дефиниција е „човечка душа презема авантура“ во овој мистичен египетски пазар за зачини во Истанбул. Египетската чаршија имаше два големи пожари низ својата историја, но сепак преживеа.

Архитектонски дизајн на пазарот за зачини

Големата чаршија и пазарот за зачини Истанбул се одлични примери на традиционални чаршии со отомански модели. Главната карактеристика на Спајс Базар е неговата форма „L“ што го прави „Двоен пазар“. Египетскиот пазар за зачини е структура изградена во традиционален отомански модел како комбинација од две посебни чаршии. Неговите редови од камен и тула во традиционален отомански модел го прават уникатен. Источно-западното крило на оваа двојна чаршија, што произлегува од архитектурата во облик на „L“, е релативно подолго од другото. Постои плоштад за молитва покриен со вкрстен свод веднаш до раскрсницата каде што се спојуваат долгите и кратките гранки.

Главните влезови на Египетската чаршија се оние на рабовите на две долги гранки. Овие два главни влеза се во форма на двокатни портали со колонади со шест лакови. Освен тоа, портата што води до улицата Тахмис е исто така во форма на двокатни портали со колонади со шест лакови. Други два влеза, еден свртен кон друг, освен главниот влез, се во средниот дел на кракот кој се протега до Макулјан Ин.

Во Спајс чаршијата има вкупно шест порти. Две од нив се големи, а другите четири се мали. Влезовите на клинот на две долги гранки се главните на Спајс чаршијата. Овие два главни влеза се во форма на двокатни портали со колонади со шест лакови. Портата веднаш покрај улицата Тахмис е во форма на двокатни портали со колонади со шест лакови. Останатите два влеза се во средниот дел на кракот кој се протега до Макулјан Ин.

Има и куполи соби над колонадите на рабовите на двете гранки до кои можеше да се пристапи преку скалите во чаршијата. На долгиот крак на чаршијата има 46 правоаголни сали и ќелии, по 23 на секоја страна; и на кратката гранка 36, 18 на секоја страна. А на пресекот на двата крака има 6 правоаголни сали и ќелии, кои сумирале вкупно 88 внатрешни единици. Во надворешниот дел на чаршијата, кој гледа на улицата Тахмис, има 18 дуќани во надворешниот дел од чаршијата свртен кон улицата Тахмис.
 

Базар на зачини Што да се купи?

Во секоја смисла на зборот, турнејата на Spice Bazaar е навистина повеќе од неверојатна. Посетувајќи го Базарот на зачини, многу лесно може да се затекнете додека купувате асортиман на зачини, алтернативни лекови за болки и афродизијаци кои биле тестирани низ вековите.
Овој египетски пазар за зачини е навистина лекција за мириси и вкусови. Овде можете да најдете секакви локум бонбони (локум), баклава, чаеви и турско кафе и сушено овошје. Совети за пазар на зачини? Дефинитивно, задолжително е да го посетите Спајс Базарот по втор пат - за да можете да одлучите!
 
Со векови, Базарот на зачини е место каде што се продаваат сушени билки и разновидни растенија кои ги нема никаде на друго место во градот, како и холистички лекови за секоја болест. Не само зачини, туку и во продавниците во чаршијата се продаваат кондиторски производи, текстилни производи, есенции, злато, сребро и подароци. Спајс чаршија што да купите прашање никогаш не ви паѓа на памет на овој пазар. Едноставно заслепувачки ум!
 

Базар на зачини vs Гранд чаршија

Иако некои стоки се слични во двете чаршии, во суштина мора да го посетите Базарот за зачини за зачини и храна. Базарот на зачини е малку по „автентичен“ и позабавен. Базарот на зачини е првенствено пазар за зачини/храна на кој се продаваат и некои сувенири, како и сапуни, масла и секакви предмети за ароматерапија.
 

Како да стигнете до пазар на зачини во Истанбул?

Базарот на зачини се наоѓа во една од најстарите населби на Истанбул, сместена во центарот на областа Стариот град, Еминону. Тоа е точно во срцето на заградениот град Константин и тоа е местото каде што е основана Византија. Базарот на зачини е центар и фокусна точка на неверојатно богатата историја. Базарот на зачини е опкружен со мостот Галата, Златниот рог, а горе на ридот со палатата Топкапи, Сината џамија (Sultanahmet Camii) и Света Софија (Аја Софија).
 

Работно време на пазарот за зачини

Базарот на зачини е отворен во работните денови од 8:00 до 19:00 часот, во сабота од 8:00 до 19:30 часот и во недела од 9:30 до 19:00 часот.

Често поставувани прашања

Дали има некаде Еее за пазарење во Истанбул?
Да, има и други автентични места за купување во Истанбул освен познатите Стари чаршии. Иако има многу огромни нови трговски центри во Истанбул, знаеме дека е поинаку да се оди во историски и културно важни продавници.
Кој е најстариот пазар во Истанбул?
Големата чаршија (Капали Царси) е најстариот пазар во Истанбул.
Која е најпознатата чаршија во Истанбул?
Големата чаршија и Египетската чаршија се двете најпознати стари чаршии на Истанбул.
Какви чаршии има во Турција?
Турција е позната по своите чаршии, а во земјата има десетици антички чаршии како Алакати, Карпа, Големата чаршија, Кемералти.
Кој ја изгради Големата чаршија во Истанбул?
Царот кој дал наредба да се изгради Големата чаршија бил Мехмед Освојувачот.