Дефиниција за жичница

Жичницата е кабелски железнички систем што ги поврзува местата долж железничката пруга. Системот на жичницата е изграден во две противтежани вагони кои трајно се прикачени еден на друг со товарен кабел и обезбедува начин за кружење околу почетокот и дефинираните крајни точки. Името доаѓа од латинскиот јазик, каде funis значи јаже.

Линиите на жичницата

Иако Истанбул е масивен град со многу различни локални превози, линиите на жичницата не се толку многу колку линиите на метрото. Има неколку жичници, а неколку се планира да се изградат во блиска иднина. Жичниците првенствено се наоѓаат во централните точки на Истанбул. Засега постојат само во европската страна на градот. Еве ги линиите на жичницата што ќе ви требаат додека го откривате Истанбул.

Линија Таксим - Кабатас (Ф1): оваа линија можеби е најпопуларната линија на линиите на жичницата во Истанбул. Како што веќе знаете, Таксим е едно од најпосакуваните места од туристите кога го посетуваат Истанбул. Линијата Ф1, која се состои од Таксим и Кабатас, ќе ви овозможи да се качите на траект за да преминете помеѓу азиската и европската страна од пристаништето Кабатас, да уживате во воздухот на морето и во разгледувањето на Босфорот и да преминете на плоштадот Таксим само 3 минути.

Линија Сишане - Каракој (F2): Линијата Сишане - Каракој ќе биде следната најпопуларна жичница во Истанбул. Исто како и линијата Ф1, можете исто така да уживате во морскиот воздух и турнејата на Босфор со фериботите во Каракој. Можете брзо да поминете до Сишане, што е продолжение на плоштадот Таксим и авенијата Истиклал.

Ова се главните две активни линии на жичницата. Има и жичница која ги поврзува големиот трговски центар наречен Вадистанбул и Сејрантепе (линија F3). И двете места не се многу во центарот на градот.

Места за одење со жичницата

Можете да посетите многу места во центарот на градот на европската страна на Истанбул додека ги користите линиите на жичницата. Местата што може да ги посетите се споменати погоре, но не се ограничени на нив. Можете да користите други локални транспортни услуги како што се метро и метробус за да ги проширите местата што сакате да ги посетите додека го откривате Истанбул. Можете да талкате низ авенијата Истиклал и да пазарувате или само да седите во локалните кафулиња и да уживате во вкусната турска храна и кафе. Можеби ќе сакате да ги проверите и кафулињата каде што можете да побарате гатање. Тие се распространети, особено во областа Таксим со жичницата.

Фреквенција и работи што треба да ги знаете за жичницата

Фреквенцијата на жичниците зависи од побарувачката. Но, за среќа, двете популарни линии Каракој - Сишане (линија Ф2) и Таксим - Кабатас (линија Ф1) се многу чести. Жичницата на двете линии поминува на секои 5 минути од секој правец. Жичницата Ф1 работи помеѓу 6 и 12 часот, додека линијата Ф2 работи меѓу 7 и 11 часот.

Исто така, имајте на ум дека ќе ви треба карта за превоз наречена Istanbulkart или карта за карта во еден правец. Да претпоставиме дека го посетувате Истанбул повеќе од 3 дена. Во тој случај, ви предлагаме да земете Истанбул карт бидејќи таксата за оваа картичка е многу поевтина од билетите во еден правец во однос на превозот во Истанбул. Имајте на ум дека картата во еден правец ве чини околу 13 турски лири.

Други опции за транспорт и туристички транспортни линии на Истанбул

Како што Истанбул е огромен град, така е и неговиот локален транспорт! Има многу можности за локален транспорт за да го олесните вашето откритие на многу начини! Ајде да ги провериме главните превози во Истанбул:

1. Фериботи: Фериботите се користат главно за премин помеѓу европската и азиската страна на Истанбул. 

2. Метробус линија: Тоа е транспортна услуга која функционира 24/7. Линијата Метробус во Истанбул е многу долга, а исто така можете да патувате меѓу двете страни на Истанбул со метробус линијата. 

3. Метро линии: Истанбул има околу 10 различни линии, а некои се поврзани едни со други. 

4. Трамвајски линии: Трамваите се многу слични на метробусот, но трамваите секогаш имаат свој начин, исто како и возовите. Европската страна на Истанбул има 3 различни трамвајски линии додека азиската страна има само 1 линија.

5. Автобуски линии: Во Истанбул има стотици автобуски линии, и за жал, нема популарна линија бидејќи сите линии се многу суштински. Линиите што ќе ги изберете ќе зависат од тоа каде сакате да ја посетите.

6. Мармарај: Ова е најновата транспортна линија. Има само една линија на Мармарај, но оди и меѓу двете страни. 

Можете да го користите Истанбулкарт за сите локални превози. Надоместокот за превоз може да варира помеѓу опциите за превоз. Доколку сакате да го истражите целиот град Истанбул, ви препорачуваме да добиете карта на Истанбул каде што се прикажани можностите за транспорт и најкратките начини на транспорт.

Често поставувани прашања

Дали има метро во Истанбул?
Да, Истанбул има метро линија која е широко користена низ градот.
Во колку часот престанува да сообраќа трамвајот во Истанбул?
Трамвајската линија функционира од 6 часот наутро до 12 часот на полноќ.
Која страна на Истанбул е Таксим?
Таксим се наоѓа на европската страна на Истанбул.
Во колку часот се затвора метрото во Истанбул?
Метрото работи од 6 до 12 часот на полноќ.
Дали се скапи таксито во Истанбул?
И покрај тоа што е поевтино во споредба со другите европски земји, таксито е сепак скапа опција за превоз во Истанбул.