Основање и византиски период

Историјата на Истанбул започна пред илјадници години. Но, прво, Мегарините биле доселеници во Истанбул во 7 век п.н.е. Мегаран бил град-држава во Античка Грција. Бизас, кој бил крал на Мегара, сакал да основа нов град-држава, па отишол во храмот на Аполон и се консултирал со пророштво. Oracle рече дека „треба да се воспоставите против земјата на слепите“. Бизас беше збунет. Додека одеше, погледна во Кадикој од Сарајбурну. Тој мислел дека иако оваа област е позабележителна, зошто луѓето основале град таму? Секој што основал град таму, мора да биде слеп. И тој одлучи каде да го основа градот. И Мегаријците основале град во 667 п.н.е. Името на градот било Византија. Византија е првото име пред Константинопол и Истанбул.

Период на Римската империја на Константинопол 

Византија продолжила како обичен и неважен град до IV век од нашата ера. Но, Византија почнала да биде важна поради нејзината локација откако Константин станал император Римската империја

Константин бил важен за историјата на Истанбул како Константин размислува за преместување на главниот град во друг град. Тој ги сметал Измит, Троја и Византија и ја избрал Византија бидејќи се наоѓала на крајот од важните трговски патишта. Исто така, Византија била изградена на земјата на седум ридови како Рим. Градот стана главен град пред 65 години пред да се раздели Римската империја. Градот се споменувал како Константинопол по смртта на Константин. 

Во Константинскиот период градот почнал да се менува и да се развива. Константин не го уништи градот. Тој ги одреди границите на градот. Константин ја заврши палатата за луѓето што дојдоа од Милано. Хиподроми биле изградени, а ѕидовите почнале да се обновуваат во КонстантинополМожеме да кажеме дека историјата на Истанбул беше инициран во овој период.

По смртта на Константин, императорите продолжиле да го развиваат градот. За време на на Теодосиј период (379-395), изградил пристаниште за да најде решение за проблемот со храната. Го заврши магацинот. Форум Таури, сега познат како плоштад Бејазид, бил изграден во овој период. Во 395 година, Римската империја бил поделен на два дела источен-рим и западен-рим. Главниот град на Западен Рим станал Милано, а главен град на Источен Рим бил Константинопол. Градот бил изграден како град за христијаните откако царот Теодосиј го потпишал Солунскиот едикт. Со текот на времето, градот станал центар на христијанството.

Константинопол продолжил да се подобрува и менува во II. Теодосиј период. Ѕидовите ги проширија и обработуваа површините, структурите беа ставени под заштита. Во ова време, Константинопол ја достигна својата најпрекрасна состојба. И ситуацијата продолжи до Римјаните Империја пропадна. Во периодот на императорот Леон во 465 година, избувнал пожар во Константинополи уништи половина од градот. По пожарот, градот почна да се обновува. Но, во периодот Јустинијан I, започнаа немирите во Ника, а граѓанската метеж повторно го уништи градот. Јустинијан I ги потисна Немирите на Ника и почна да дизајнира нова архитектура и реши да изгради нова црква. Името на Црквата било Аја Софија. Ја изградил цистерната базилика и цистерната Бинбирдирек. И го смени официјалниот јазик во хеленски јазик. 

По Јустинијан I, започнал непродуктивниот период во Роман Империја. Но, во Константинопол повторно започнале градбите во периодот Теофил и Василиј I. Цркви, манастири биле изградени во овој период. Многу од зградите сè уште се во Константинопол.

Латинска окупација

Константинопол бил уништен за време на крстоносните војни. Во Латинската окупација, градот бил ограбен. Натрапниците експлодираа многу структури. И градот плански го изгореа. 15.000 луѓе кои живееле во Константинопол останале без покрив над главата. Извесно време во градот доминирала Латинската империја.

Во 1261 година, Михаил Палеолог VIII го поразил крстоносци. И Константинопол се врати во старите времиња. 

Римска империја/Византиска по латинската окупација

VII Михаил Палеолог го освои Константинопол повторно, но градот беше уморен и ја изгуби старата величественост поради крстоносците, пожарите, грабежите итн. Кога ќе ја погледнеме историјата of Истанбул во овој период градот бил окупиран од западните држави и Арапите. Тие мораа да се борат со овие занимања. Иако Константинопол се соочи со напади, другите држави не можеа да го освојат градот до 1453 година.

колапс 

Иако други држави го окупирале Константинопол, градот не бил освоен со векови. Но, историјата of Истанбул ќе го менуваше турскиот. Отоманската империја сакала да го освои КонстантинополВо 1395 година, Бајазит I го опколил градот, но крстоносците го окупирале Балканот и тој морал да се повлече. Бајазид I не го напушти овој град. Тој ја заврши анадолската тврдина за да го олесни ова освојување. И во 1400 година, Бајазит I повторно го опколил градот, но Тимур ја окупирал Анадолија и Бајазит морал повторно да се повлече. Јас, Мурад II сакав да го освоиме градот. И, во 1422 година, тој го опколил градот, но Мустафа Бунт го спречил освојувањето. На Историја of Истанбул почнал да се менува во 1453 година. Османлискиот император Фатих Султан Мехмет го опсадил градот и успеал во својата намера. Го освоил Константинопол, а освојувањето предизвикало крај на Римјаните ИмперијаПо освојувањето, градот почнал да се менува. Света Софија и другите цркви претворени во џамии. И градот стана главен град на Отоманската империја. 

Често поставувани прашања

Кога падна Константинопол?
Во 1453 година, кога Мехмед Освојувачот ја зазел.
Кога бил основан Константинопол?
Во 330 н.е.
Која била главната религија во Константинопол?
Царот Константин го направил христијанството главна религија на Константинопол.