Зарем не се чувствува добро? Затоа што конечно стигнавте на вашата дестинација. Да, зборувам за Истанбул, самото место за кое сте слушнале милион пати и отсекогаш сте се прашувале сами да одите да го видите! Верувам дека сте љубопитни да ги видите прекрасните историски артефакти. Откривањето на Истанбул дефинитивно ќе биде забавно, но прво, постои одредена предност што треба да ја разјасниме; како ќе останете без данок додека го откривате овој величествен град?

Купување во Истанбул

Да бидам искрен, откривањето на Истанбул директно ќе доведе до шопинг во Истанбул бидејќи цените се прилично прифатливи, а околината може да ве натера да сакате да го носите тој ултра-мек свилен фустан. Замислете го Гранд чаршија, гледајќи бескрајни видови на ендемски зачини со највисок квалитет и замислете ги подароците што можете да ги купите за вашите најблиски! Но, само затоа што цените се достапни, а купувањето во Истанбул е толку привлечно, нема ли да ги зачуваме нашите пари? Не плашете се! Релативно е лесно да ги заштедите вашите пари со тоа што ќе останете без данок додека пазарувате низ Истанбул.

Купување без данок

Видете, постои одреден вид на данок што речиси секоја земја го спроведува за продажба во однос на крајниот клиент. Можеби сте слушнале за тоа како Данок на додадена вредност (ДДВ), но во Истанбул ќе се покаже како КДВ на потврдата. Ова е данокот од кој се обидуваме да останеме ослободени од данок. За разлика од Соединетите Американски Држави и некои други земји, во Турција, кога купувате производ, овој данок на ДДВ е вклучен во потврдата. Секој граѓанин е должен да го плати. Но, еј, вие сте турист кој го открива Истанбул. Освен ако не одлучите поинаку, ќе го посетите Истанбул само одредено време. И овие даноци не се ваша грижа. За среќа, турскиот устав ви дозволува да бидете ослободени од данок во Истанбул.

Ако сте на меѓународен аеродром во Истанбул, можете да забележите дека има место наречено „Царинарница“. Тоа е местото каде што можете да го добиете вашиот поврат на данок. Исто така, ако летате на друг меѓународен аеродром каде било во Турција, сепак можете да си ги вратите парите. Сега можеби се прашувате: „Кои се условите за да ги вратам парите? Па, всушност е прилично лесно.

Што да се прави?

За да станете ослободени од данок во Истанбул, ќе треба да се фокусирате на неколку едноставни детали. Додека го откривате Истанбул, ќе мора да ги чувате сметките за производите што сте ги купиле. Безбедно зачувување на сметките додека не го посетите меѓународниот аеродром на крајот од патувањето, ќе добиете слатко искуство без данок. Во овој случај, аеродромите што ги барате треба да бидат Аеродром Сабиха Ѓокчен или Меѓународен аеродром во Истанбул. Ќе мора да ја посетите „Царинарницата“ на тие аеродроми. Запомнете, Истанбул е огромен, а аеродромот веројатно ќе биде прилично активен, а со тоа и преполн. Исто така, не заборавајте да го посетите „без данок“ пред да го проверите багажот бидејќи ако извезувате предмети со висока цена, тие дефинитивно ќе побараат да ги проверат вашите артикли. 

Царинарница

Можеби ќе треба да ја посетите „Царинарница“ некаде пред да поаѓа вашиот лет бидејќи различни фактори може да ве одложат. Да се ​​биде неколку минути порано нема да повреди никого. Износот што ќе го добиете ќе биде еднаков на износ на ДДВ на вашата потврда по ставка што ја имате потврдата. Ако случајно летате во друг град во Турција, сепак можете да станете ослободени од данок со посета на царинската испостава на тој аеродром. Но, запомнете дека само меѓународните аеродроми ја имаат оваа специфична услуга. Исто така, постојат неколку едноставни детали неопходни за купување без данок во Истанбул. 

Прво и најважно, мора презентирајте ја сметката што сте ја добиле од продавниците додека пазарувате во Истанбул, а мора да сте и над квотата. Ако сте над квотата, ќе треба да потрошите одредена сума на минимални пари додека пазарувате во Истанбул за да купувате без данок. Оваа сума се декларира годишно и зависи од стапките на инфлација секоја година. Не се грижи; бидејќи Истанбул е релативно достапен и има многу работи да понуди, ќе вреди да се надмине квотата. Потоа, тука доаѓа уште едно правило, производите што сте ги купиле во Истанбул, надвор од Турција, ќе треба да ги изнесете за три месеци. Исто така, не смеете да сте во Турција повеќе од 6 месеци, а мора да купувате од продавници без данок.

Откако ќе се придржувате до секое правило и ќе ја надминете минималната квота, постојат неколку методи за да ги добиете парите. Како прв и наједноставен избор, можете да добивате пари во готово на ослободено од данок (Царинарница) на аеродромот. Износот за враќање на парите може да го префрлите на вашата кредитна картичка со испраќање на проверката за ослободени од данок до сродни компании без данок. 

Така, ова е сè, сега кога знаете како да го откриете Истанбул, а притоа да ги зачувате парите со купување без данок, сега можете уште подобро и поодговорно да уживате во вашата посета. Следниот пат, додека го купувате тој свилен фустан или можеби оној зачин за кој досега не сте слушнале, не заборавајте да купите малку повеќе за вашите соседи бидејќи ќе биде ослободен од данок. Но, што е најважно, уживајте во откривањето на овој легендарен град. 


 

Често поставувани прашања

Каде можам да купам автентични ориентални сувенири во Истанбул?
Голема чаршија.
Кој е најплодниот аеродром во Истанбул?
Аеродром Сабиха Гокчен.
Кое е правилото за купување од даночни продавници?
Не можете да бидете во Турција повеќе од 6 месеци за да купите без данок.