Дали првиот курс од оброкот е секогаш почеток?

Деновиве, „стартерот“ на вечерата е скоро секогаш првиот оброк, а обично се служи веднаш пред „главниот“ оброк. Има широк спектар на избори за почеток, од кои некои може да се сервираат топли (како што се вол-о-венти и суфлеа), додека други може да се сервираат ладни (како што се филета и паштети). Меѓутоа, во контекст на поформален оброк, тие може да се сервираат по супата или по јадењето со ореви. Во овој конкретен пример, мезето се служи не како прво јадење од вечерата, туку откако ќе се изеде второто или третото главно јадење. Големината на јадењата што го сочинуваат предјадењето е поголема од онаа на предјадењето. Тие се служат на почетокот на оброкот како начин да се отвори апетит без да се заситуваат прекумерно и се составени од мешавина на топли и ладни артикли кои се префрлаат околу масата.

Промените на почетниците низ вековите

Во денешно време, изгледа природно оброкот да има три јадења: предјадење, јадење и десерт. Но, формалните вечери во Франција, а подоцна и во остатокот од Европа, беа поделени на неколку јадења, од кои секоја беше составена од неколку јадења, од 16 век до 19 век. Service à la française, или услуга во француски стил, се однесува на овој метод на сместување на клиентите. Различните деликатеси понудени во секој курс беа достапни за гостите да си помогнат. Имаше повеќе курсеви, бидејќи имаше повеќе гости. Вообичаено, минималниот оброк од три јадења се состои од три јадења: првиот курс со супи, ореви и предјадења; вториот курс на печено месо, филета, зеленчук и ентремети; и третиот курс на слатки (пецива, овошје, шербети, сладолед и петти форс). Секогаш имало посебно место за супа. Не беше ставен на масата со другите јадења за време на услугата à la française; туку се служеше истовремено на секој гостин на почетокот на оброкот и првенствено навечер.

Во текот на 19 век, услугата à la russe, понекогаш позната како услуга во руски стил, постојано ја заменуваше услугата à la française во популарност. Овој тип на услуга се уште се користи и денес. Овој вид на услуга содржи ореви, мезе, главно јадење и курс за десерт. Секој курс се состои од единечно јадење, кое им се презентира на гостите истовремено во форма на нивниот индивидуален дел на чинија. Кога има повеќе различни мезе, сите се сервираат во исто време.

Hors d'oeuvres и мезе

Храната обезбедена со аперитив не е иста како и хорс, кои се формална компонента на оброкот. Дополнително, може да биде предизвик да се направи разлика помеѓу предјадења и ореви бидејќи некои видови храна, како што е зеленчукот во грчки стил, се вклопуваат во двете категории. Орж и предјадења може да се сервираат топли или ладни и може да вклучуваат разновидна храна; затоа, она што ги разликува е повеќе за тоа кога се претставени јадењата и бројот на порции отколку за видот на јадењата. Целта на предјадењата, кои доаѓаат пред почетокот, е да ви го разбудат интересот. Тие често вклучуваат разновидни деликатеси со прсти кои можат да се јадат по кој било редослед. Спротивно на тоа, почеток е поголема порција на едно јадење