Поштата и телеграфската канцеларија е основана во 1840 година во Истанбул. Образложението зад оваа иницијација беше да се воспостави комуникација со надворешниот свет, што резултираше со голем број преведувачи кои беа назначени во канцеларијата. Оттука, контактот со странство стана попристапен и побрз. Тоа не беше до 1871, сепак, дека двете гранки на поштата и телеграфот биле обединети.

Главната канцеларија беше наредена да се изгради од Абдулхамид II во Сиркеџи, место точно во устието на Златниот рог и многу централно место на историскиот полуостров. Зградата сè уште служи како генерален директорат на ПТТ. Музејот, пак, ги отвора вратите во 09.00 часот и се затвора во 17.00 часот во средината на неделата. Таа е затворена викенди, но треба да забележиме дека е слободно да се оди и да се види се што има да понуди.

Во 2004, ПТТ банка е основана како нова филијала на поштата. Благодарение на експозитурите кои лесно се наоѓаат во многу градови, како и банкоматите распространети низ Истанбул. Тие префрлаат пари и на меѓународно ниво. Поштенските и курирските услуги на PTT почнаа да се вршат во 2008 година. Овие услуги продолжуваат, а цените се попогодни за товар. Овозможува и плаќање на врата. Тие обезбедуваат брз и безбеден транспорт за вас. Општо земено, овие товари се испраќаат со Туркиш ерлајнс.

Услуги понудени од PTT

PTT опслужува разновиден опсег на можности и услуги. Ги има и домашните и
меѓународни услуги што можете удобно да го користите.

Домашни

  • Писма

  • Разгледници

  • Честитки, честитки за благодарност, честитки за сочувство

  • Покана за веридби, свадби и сл.

  • Весници

  • Печатена преса за визуелно оневозможено

  • APS курир

на меѓународно ниво

  • Пакет: ПТТ трансфери со авиокомпанијата, поморската линија и копнениот пат. Поштата претставува удобна услуга за вас.

  • APG курир: Можете да ги испратите вашите испраќања кога сакате да одите веднаш. Има договори меѓу поштата и 110 земји. Може да имате корист од APG курир.

  • Turpex: Можете да ги испраќате вашите документи, производи, итн., користејќи ги објавите на Turpex.

Пошти во Истанбул

Можеби ќе ви треба пошта кога ќе дојдете овде и како турист, па дури и за деловни цели. Можеби сакате да испратите сувенири и документи за Истанбул. Можеби треба да добиете нешто објавено за вас од дома. Треба да ги знаете конкретните канцеларии во Истанбул во овие случаи. Лесно се наоѓаат и околу туристичките атракции. Значи, можете да ги испраќате и примате вашите објави. Но, не грижете се бидејќи Истанбул има добар број пошти и така, ситуацијата се олеснува. Дури и додека одите по улицата, може да наидете на гранка на ПТТ. Можете да допрете на PTT во картичката за пребарување на вашите „Карти на Google“ и ќе ви го покаже најблиските гранки на ПТТ или која било друга пошта што ја барате. Како што споменавме, постојат филијали насекаде околу туристичките области како што се Капаличарси, Бејоглу, Таксим, Сулејманије, Султанахмет и Бејазит.

Часови на работа

ПТТ започнува со работа во 08.30 часот во Турција. Треба да напоменеме дека тие даваат паузи за ручек од 12.00 до 13.00 часот. Но, понекогаш, некои гранки паузата ја започнуваат во 12.30 часот, а завршуваат до 13.30 часот. По паузата повторно почнуваат со работа, а нивната смена завршува во 17.30 часот. Значи, ако имате било каква работа за средување во PTT, одите во канцеларија помеѓу 08.30 и 17.30, но ако наидете на ручек, треба да ја почекате почетната смена.