Една од најважните работи што треба да ги знаете за Истанбул е дека градот има природни убавини што ги нема во ниту еден друг град. Примери за ова се Босфор, природни паркови, заливи, реки, водопади и шуми каде живиот свет продолжува во градот. Истанбул е многу извонреден град во меѓународна и национална смисла, кој ги поврзува континентите Азија и Европа. Една од главните причини за тоа е што Босфорот има прилично необична природа и игра витална улога во турската економија и комуникацијата со странските земји. Покрај тоа, градот е под влијание на различни клими и географски настани кои се случувале со векови, а неговата природна структура е соодветно обликувана.

Босфорот

Најчестите атракции на кои ќе наидете додека истражувајќи го Истанбул ќе биде погледот на Босфорот, мостовите и бродските патувања организирани овде. Босфорскиот теснец во Истанбул е широк 32 километри и го штити природни убавини со векови се чува со својата вовлечена испакната структура. Плодните брегови на Босфор со векови биле дом на различни држави и народи, а различни земји често го користеле Босфорот за да преминат во други земји. Сметаме дека оваа природна убавина е еден од вистинските центри за да започнеме да го откриваме Истанбул.

Постојат многу острови во близина на Истанбул, а можете да патувате на островот со преминување на Босфорот, особено во лето. Овие острови се Хејбелијада, Бујукада и Киналиада, и станаа една од најатрактивните точки на градот за многу туристи. Освен што дава можности за преминување на повеќе места, Босфорот е и во центарот на вниманието поради природните убавини и историските градби што ги има наоколу. Ако сакате да го истражите Истанбул, еден од најголемите избори што можете да го направите ќе биде да одите на обиколка на Босфорот. 

Формирањето на Босфорот датира многу векови, а оваа природна формација настанала како резултат на депресија на раседот. Во однос на нејзината географска структура, за одбележување е и неговата релативно тесна и синусна структура. Двете страни на Босфорот се полни со заливи до кои треба да застанете за да го откриете Истанбул. Потоа можете да добиете идеја за Истанбул историски и природни карактеристики на турнеја по Босфор што ќе ја направите мирно далеку од гужвите во градот.

Природен парк Полонезкој

Природен парк Полонезкој е една од уникатните природни убавини на Истанбул и е во фокусот на турите со дивиот свет. Оваа шума, која се наоѓа во областа Бејкоз, е прогласена за природен парк од 1994 година. За време на вашите посети на Истанбул, можете да го изберете овој парк за мирна семејна прошетка откако ќе ги видите историските убавини на градот. Гледајќи ги паднатите лисја додека пријатно прошетате во шумата, под дрвјата што се спојуваат на небото, визуелно ќе ве задоволи.

По прошетката со простран поглед во природниот парк Полонезкој, можете да слезете во селото и со задоволство да го испиете чајот. Треба да се напомене дека за планинарењето од витално значење е да се носи удобна облека бидејќи има прилично долги пешачки патеки во паркот на природата. Ако не сакате да се вратите во Истанбул без турнеја на дивиот свет, ова место е само за вас со својот поглед, шармантна атмосфера и мирна околина. По турата во природа, можете да појадувате во рестораните блиску до местото за да продолжите да го откривате Истанбул и да имате пријатни времиња како семејство.

Патека за водопади

Ја препорачуваме патеката водопади за љубителите на природата кои не сакаат да се вратат без турнеја во природата на дивиот свет кога ќе дојдат во откријте го Истанбул. Сместена во Истанбул-Агва, оваа природна убавина се претвори во целина ботаничка градина додека се во чекор со климата во градот. Патеката за водопад, која се препорачува да се посети особено во пролет, е една од одличните области што ќе ги слушнете за Истанбул кога станува збор за природата. Оваа патека е многу богата со Водопади и речни води кои дефинитивно ќе ве фасцинираат.

На оваа патека, правите турнеја во природата со дивиот свет, го избирате ова место за пикник со вашето семејство или се релаксирате со прекрасен поглед. Можете да носите храна и пијалоци со себе кога ќе дојдете на прошетка по патеката и можете да имате пријатни моменти далеку од гужвите во градот. Водопадите кои ја надополнуваат зелената убавина на патеката се исто така единствена визуелна можност за ентузијасти за фотографија. Овие мали водопади до кои можете да стигнете пешачејќи од брегот на реката, се извонредни природни споменици.

Истанбулска фарма за пеперутки

Ако се прашувате за дивиот свет на градот додека доаѓате да го истражувате Истанбул, се препорачува да ја посетите Истанбулска фарма за пеперутки. Ова место ќе го сретнете во истражувањето што ќе го направите за природата на Истанбул. Истанбулската фарма на пеперутки е уникатно место и природна убавина за тури со диви животни што сакате да ги спроведете како семејство. Спротивно на она што ќе го слушнете за Истанбул, има многу природни средини и мирни места каде што можете да најдете мир во градот.

Можете да откриете различни видови пеперутки во нивната природна средина, правете уникатни фотографии и правете прошетки во природата на оваа фарма. 

Истанбулска фарма за пеперутки има за цел да ја допре, храни и научи природата на пеперутките на своите посетители. Ако не знаете од каде да започнете да го откривате Истанбул, но сакате мирна средина, вашиот прв избор можеби е во корист на оваа фарма. Живеалиштето на пеперутките на фармата е специјално создадено во оранжерии и е наменето за посетителите да се запознаат со него. Ќе биде незаборавно искуство да се посетат разни животни во стаклена градина со тропска клима создадена за пеперутки во Истанбул.

Често поставувани прашања

Дали има водопад во Истанбул?
Да. Во Истанбул има патека за водопад.
Дали Истанбул е познат по својата природна убавина?
Освен историските артефакти и туристичките атракции, во Истанбул има многу природни убавини.
Каде е фармата за пеперутки во Истанбул?
Се наоѓа во азиската страна на Истанбул, во Бејкоз.
Како се вика теснецот во Истанбул?
Теснецот во Истанбул се нарекува Босфорски теснец.
Каде да посетам во Истанбул?
Постојат многу историски места и природни места што можете да ги посетите во Истанбул. Можете да ги дознаете најдобрите места за посета на нашата веб-страница!