Истанбул е меѓународно ценет град, каде локалното население и туристите покажуваат интерес секој период, комбинирајќи ги културните вредности на различните империи. Историјата на Истанбул како значаен град датира многу години, а познато е дека првото населување се случило во седмиот век п.н.е. По Византиската и Римската империја, отоманскиот император Фатих Султан Мехмет го освоил Истанбул во 1453 година. Денеска ќе погледнеме еден од овие трговски центри: чаршијата Мимар Синан.

По освојувањето на Истанбул, Фатих Султан Мехмет се обиде да ги зајакне трговските мрежи на градот и презеде чекори за да го олесни купувањето во Истанбул. Како резултат на тоа, чаршиите датираат од старите царски периоди, како што се Големата чаршија, Араста чаршијата и Чаршија Мимар Синан, а историската чаршиска култура продолжила за време на османлискиот период и се проширила до денес.

За чаршијата Мимар Синан

Чаршијата Мимар Синан, еден од најпрецизните центри за откривање на Истанбул, има различни трговски центри и продавници. Чаршијата Мимар Синан е возбудливо и автентично место, особено за туристите кои дошле да го посетат Истанбул. Позната е и како чаршија на евтина цена и е незаменлива за мештаните кои сакаат да ги задоволат секојдневните потреби. Во чаршијата Мимар Синан, разни зачини, текстил, сувенири, културна облека и предмети за домаќинството се продаваат од занаетчии.

Купувањето во важните историски чаршии во Истанбул, како што е чаршијата Мимар Синан, ќе ви понуди фасцинантно искуство. Културата на занаетчиите во Турција е сосема поинаква, и ќе видите дека занаетчиите се многу топлокрвни. 

Чаршијата Мимар Синан е проектирана и изградена како а бања во 1583 година, пред се за време на отоманскиот период. Изградена од мајката на Третиот Мурат, тогашниот султан, оваа џамија е архитектонски дизајнирана од архитектот Синан. Овој архитект, кој бил многу познат во својата ера и незаменлив за султаните, всушност чаршиската бања ја нарекол по ова дело што го изградил. Во 1962 година ова место, изградено како бања, беше обновено и официјално претворено во препородена историска чаршија. Иако чаршијата „Мимар Синан“ не ја задржала својата функција кога првпат била изградена, таа дојде до денес да укаже дека Турците се грижеле за своите историски вредности.

Кој е Мимар Синан?

Значи, кој е Архитект Синан кој го дал своето име на чаршијата Мимар Синан и каква е неговата врска со областа Ускудар? Доколку ве интересираат историските места на Истанбул, прво треба да знаете дека Мимар Синан е личност која работела во многу историски споменици. На пример, во областа Ускудар во Истанбул, каде што се наоѓа и чаршијата Мимар Синан, џамија е именувана по познатиот архитект Михримах Султан. Најдобро би било да ја посетите оваа џамија, која е многу интересна за туристите и има важно место во историјата кога ќе дојдете во Ускудар.

Купување во Истанбул

Истанбул е еден од трговските центри за жители и странци во Турција уште од историски времиња. Поточно, историските чаршии се едно од најатрактивните места за туристите во градот и продаваат туристички материјали. Како едно од најдобрите места за откривање на Истанбул, овие историски чаршии се наоѓаат во речиси секоја област и населба. Да претпоставиме дека сте шопинг ентузијаст и барате места за посета за шопинг во Истанбул. Во тој случај можеме да препорачаме историски чаршии како што е чаршијата Мимар Синан, но во градот има и многу големи и модерни трговски центри.

Истанбул, космополитски град во кој се испреплетени многу култури, нуди алтернативи за купување за сите буџети и за домашните и за странските туристи. Можете да посетите неколку најпогодни области за шопинг во Истанбул на ваше слободно време, да ги купите вашите потреби и да изберете подароци за вашите најблиски. Покрај тоа, во градот има историски чаршии и многу историски премини и деловни гостилници. На овие места ќе најдете многу различни опции за шопинг, како и ќе можете да имате поинакво искуство со прегледување на историските градби на Истанбул.

Првиот голем трговски центар што ви паѓа на ум кога пазарувате во Истанбул е Големата чаршија. Ако сакате да посетите автентични места за да го откриете Истанбул, ова треба да биде една од вашите први постојки. Големата чаршија е историски објект изграден во петнаесеттиот век и се користел за истата намена до денес. Покрај тоа, историските места како чаршијата Араста и чаршијата Мимар Синан се други места што можете да ги посетите за шопинг во Истанбул. Особено чаршијата Мимар Синан е една од најпопуларните и треба да одвоите време и да ја посетите таму

Често поставувани прашања

Зошто Синан беше важен?
Мимар Синан изградил многу џамии и основни палати во отоманскиот период.
Кој бил најпознатиот отомански архитект?
Мимар Синан
Што изгради Синан?
Неговото најзначајно дело е Хасеки Хурем Султан Хамами и Џамијата на Селим
По што е позната османлиската архитектура?
Главно е познат по своите бои и дезени кои го одземаат здивот, високите структури и симетричните згради.