Една од најкористените опции од локалното население и туристите за превоз во Истанбул се метробусите. Тие се достапни и имаат широк пат. IETT управува со транспортните системи на Metrobus во Истанбул многу години. За туристите кои ќе користат метробуси, од суштинско значење е прво да добијат Истанбулкарт и да соберат пари на картичката. Постојат три тарифи на Истанбулкарт за превоз, како што се целосни, студентски и социјални опции. Има апликација за плаќање колку одите кога користите Истанбулкарт, па можеби е добро да бидете информирани пред колку постојки на метробусот ќе одите. 

Метробус постојки 

Метробусите, кои покриваат најголем дел од превозот во Истанбул, ги опслужува метробус линија која се состои од вкупно 44 постојки. Оваа линија започнува од Истанбул Beylikdüzü и се протега до Söğütlüçeşme. Со развојот на Истанбул и зголемувањето на оптоварувањето со населението, речиси секоја година се додаваат нови на постојките на метробусот, што овозможува леснотија на транспортот за луѓето од целиот град. 

Линиите на Метробус се состојат од вкупно 6 линии, а вие имате можност да се качувате и симнувате од овие линии колку што сакате дневно. Линиите на метробус се диверзифицираа во Авџилар-Зинџирликују, Авџилар-Согутлучешме, Бејликдузу-Зинџирликују, Бејликдузу-Цевизлибаг, Бејликдузу-Согјутлучешме, Зинџирликјулучешумет. Во зависност од вашата локација, можете да стигнете до метробус линиите со кои управува институцијата IETT во Истанбул, која и да е најблиску до вас.

Билети за Метробус

За да користите локални транспортни услуги во Истанбул, треба да ги користите опциите за билет, картичка и токен. Едноставно и брзо е да ги обезбедите вашите потреби, како што се жетони, билети и картички од патарините поставени за превоз во Истанбул. Имајќи Истанбул картичка, една од неопходните алатки за вашите патувања во градот, ќе биде еден од вашите најважни приоритети за откривање на Истанбул. Оваа картичка е релативно евтина опција за превоз во Истанбул. Сепак, таксата што ја плаќате може да варира во зависност од видот на локални транспортни услуги што ги користите. Можете да го поставите вашиот Istanbulkart онлајн од апликацијата и да пополните картичка од метрото или другите канцеларии за билети за транспорт.

Треба да ја користите вашата Истанбул-картичка така што ќе ја прочитате на одредени места во возилата што можете да ги користите за превоз во Истанбул, како што се автобуси, метро, ​​трамваи, жичарници, Мармарај, метробуси и траекти. На екранот на читачот на картички можете да ги видите износот на наплатата и трошоците на вашата картичка.

Локални транспортни услуги

Сообраќајот е факт кој денеска се обидува да се намали. Сепак, мислиме дека тоа нема да ве заплаши да го откриете Истанбул. Поради оваа причина, туристите и локалните жители претпочитаат превозни средства на Истанбул, кој има железнички систем, и брзо стигнуваат до каде што сакаат. 

Железничките системи што ги користат речиси 3 милиони луѓе во Истанбул дневно може да се наведат како метро, ​​трамвај, жичарница, носталгичен трамвај, жичница и Мармарај. Најпосакувана од оваа група е несомнено метрото во Истанбул бидејќи метрото е и евтина опција и најбрз начин да се ослободите од сообраќајот. Оние кои сакаат да го откријат Истанбул можат да ја искористат можноста да се симнат на многу постојки користејќи локални железнички транспортни услуги и да патуваат низ градот од врвот до дното.

Треба да напоменеме дека некои од незаменливите превозни средства во Истанбул се оние кои обезбедуваат превоз по копнен пат. Опциите како што се IETT Автобуси, метробус, приватни-јавни автобуси, минибуси, такси нудат достапен превоз што можете да го користите на копно. Особено во Истанбул, автобуските и метробусите се незаменливи за локалното население и туристите поради нивниот брз транспорт и повеќестаници. Забележано е дека дуото метробус и автобус го користат повеќе од 2 милиони луѓе дневно. Како што споменавме, можете лесно да ги користите овие локални транспортни услуги со Istanbulkart и да имате попусти доколку сте студент и корисник над одредена возраст.

Друг транспортен систем кој нуди брзи и мирни опции за патување кои можете да ги користите за превоз во Истанбул е оној изграден од морскиот пат. Особено за време на морските патувања, туристите го гледаат и се заљубуваат во Босфорот, Моминската кула и другите историски градби додека го истражуваат Истанбул. Возилата што можете да ги користите во Истанбул за превоз по морски пат ќе бидат поморски такси, парни чамци, приватни чамци и мотори понудени од City Lines

Често поставувани прашања

Што е метробус?
Метробус се јавни автобуси кои имаат специјално одредени патишта за себе за масовен превоз.
Како можам да возам метробус во Истанбул?
Можете да користите Истанбулкарт за да возите со кој било метробус што го сакате низ градот.
Дали туристите можат да го користат метробусот во Истанбул?
Да, се додека имате Истанбулкарт, кој лесно се добива преку мини банки, можете да се возите со метробус како турист.
Кои се транспортните методи во Истанбул?
Многу луѓе во Истанбул користат метробус, мармареј, метро и трамвај како превозни средства.