Кога ќе дојдете во Истанбул, има многу трговски центри во кои можете да одите за шопинг. Меѓутоа, ако сакате подобро да ги запознаете луѓето и да видите многу производи за помалку, треба да ги посетите областите на градот и историски чаршии. Секојдневно има многу чаршии во Истанбул во различни области. Меѓу истанбулските чаршии, некои се многу попознати. Луѓето кои сакаат да го истражуваат Истанбул се оставаат на овие тезги кои продолжуваат по улиците. Сè што барате се продава заедно по поприфатлива цена. Одлично!

Познати чаршии можете да одите и да купувате во Истанбул и нивните карактеристики се тука:

Базар на зачини - Eminönü

Таа е една од најстарите покриени чаршии во градот. Пронајдени се зачини, златен и сребрен накит и билни чаеви. Се наоѓа зад Јени џамија во Еминону. Вниманието го привлекува со своите шарени клупи за зачини. Влезот е бесплатен и може да се посети од 9 до 9 часот.

Голема чаршија - Бејазит

Тоа е голема, покриена чаршија во која се продаваат разни производи со меѓусебно поврзани улици и премини. Познато е дека има повеќе од четири илјади продавници. Тој е најстар и најголем Истанбулска чаршија. Се наоѓа во теписи, антиквитети, разни скапоцени камења и накит, рачно изработени производи, облека и друго. Тој е доста голем со вратите што се отвораат кон различни региони. Кога ќе влезете внатре, се чувствувате како да шетате во лавиринт. Има порти кои водат до регионите Бејазит, Султанахмет и Еминону. На секоја улица се продаваат различни производи. На пример, пологично би било да се прошета низ преминот каде што златарите се собираат за накит. 

Чаршија Султанахмет Араста

Се наоѓа зад Сината џамија. Неговото историско име е познато како Сипахилер чаршија. Содржи а Музеј на мозаик. По голем пожар уништени се поголем дел од дуќаните. Денес се продаваат разни сувенири, производи од плочки и мозаици. Не заборавајте да ги посетите Сината џамија, Света Софија и Обелиск додека сте во чаршијата во Истанбул.

Бејазитска историска бакарна чаршија

Се состои од бакари наредени на улицата до Универзитетот во Истанбул. Бакарот е истанбулска чаршија каде се продаваат секакви производи, а можете да најдете рачно изработени производи.

Книжарници Чаршија – Бејазит

Таа е најмистериозната меѓу истанбулските чаршии. Тоа е чаршија во која секој агол мириса на книги. Има влез од универзитетската страна и Плоштад Бејазит. Тоа е област со улични патници, историска фонтана и многу книги. Многу нови и стари книги се достапни во продавниците. Можно е да најдете историски писма во половната книга што сте ја купиле.

Рибниот пазар Бејоглу

Се наоѓа на страната на Чичек Пасаџи во Таксим. Тоа е место каде што можете да купите разни прехранбени производи. Има тезги со зеленчук, овошје и морска храна. Исто така, можете да најдете можност да вкусите улични деликатеси како што се пржени школки и полнети школки.

Базари на општеството во Истанбул 

  • Бакиркој чаршија - отворен секоја сабота.

  • Erenköy Bazaar – отворен во четврток.

  • Ортакој (Улус) чаршија – четврток и недела

  • Кадикој историски вторник чаршија - отворен во вторник и петок.

  • Базар на висока улица Бешикташ - отворен во сабота.

  • Beykoz Sosyete Çarşısı (Чубуклу) – Отворено секој ден во неделата.

  • Чаршија Бахчешехир Пазартурк – отворен во вторник и сабота.

  • Базар Јесилкој - Отворен во среда.

  • Feriköy Антички и болвата чаршија: Се поставува во недела. На овој маркет може да се најдат плочи, касети, чаши и антички производи, оригинални и користени. Тоа е пазар каде што нема храна.

Истанбулските чаршии генерално ги задоволуваат сите ваши потреби. Мора да ја посетите цела чаршија за да го побарате производот што ќе го купите поефтино и поквалитетно. Се воспоставува неделно чаршии во речиси секоја населба во Истанбул. Можно е да застанете покрај истанбулските чаршии во населба во која по случаен избор влегувате.

Предлагаме да застанете на сите пазари доколку сте дојдени во Истанбул, почнувајќи од историските чаршии. Затоа што секоја чаршија привлекува внимание со својата уникатни карактеристики, некои истанбулски чаршии се издвојуваат по зачините, некои по ткаенините, а некои по брендираната облека. Затоа е од суштинско значење да ги посетите сите. Дополнително, се обезбедува чаршиите да бидат многу активни со римите специјално прилагодени за секој производ. Ви посакуваме пријатно патување

Често поставувани прашања

Кој ја изгради големата чаршија во Истанбул?
Големата чаршија била изградена по наредба на Мехмет Освојувачот.
Што е Турција позната по шопинг?
Турција е многу позната по својата свила и кожни производи.
Која е најстарата чаршија во светот?
Големата чаршија во Истанбул.
Истанбул е во Европа или Азија?
И двете! Истанбул ги поврзува Европа и Азија.
Зошто Истанбул е познат?
Истанбул е познат и одлична туристичка атракција бидејќи има и ориентални и западни квалитети.