Оваа историски град исто така, се сместени важни архитектонски споменици од минатото во нејзините различни области. Толку многу што дури и странските државници, поети, писатели и музичари биле привлечени од раскошот на овој град и честопати го споменувале неговото име. Истанбул долги години е важен административен и културен центар за многу империи и тоа го носи до денес. Многу области на градот, кои се формирани уште од републиканскиот период, сè уште стојат, зачувувајќи ги нивните историски структури. Многу цркви, премини, ориентални чаршии и џамии во Истанбул датираат од периодот на Римската, Византиската и Отоманската империја. Можно е да се сретнеме со овие историски траги во важни историски области на градот, како што се Бешикташ, Ортакој, Кадикој и Фатих. Авенијата Нуру Османије е една од важните трговски улици во Истанбул, која меѓу локалното население и туристите била позната како „Ориент чаршија“.

Нуру Османије и неговата историја

Нур-и Османије е населба во областа Фатих, која се наоѓа на европската страна на Истанбул. Ако ја следите падината што се протега во северна насока од Семберлитас, можете да стигнете до улицата Нур-и Османије, главната улица во областа. Овој округ го зема своето име од џамијата Нур-и Османије, која се наоѓа во истата област. Како резултат на работите за реставрација и реновирање извршени во џамијата и нејзината непосредна околина, областа драматично се промени со текот на времето. Главната улица на Нур-и Османије беше затворена за сообраќај и реновирана како градски плоштад. 

на Нур-и Османије џамија го определил името на округот и исто така до денес дошол како важен историски споменик. Оваа џамија е првата барокна џамија изградена во Истанбул, а нејзината изградба започнала во 1748 година. Џамијата и нејзиниот комплекс, кои се појавиле кога почнале да се појавуваат трендовите на вестернизација во архитектурата, се смета за обележје во отоманската архитектура. Заедно со џамијата бил изграден комплекс составен од медреса, имарет, библиотека, мавзолеј и фонтана. Препорачуваме да ја проверите џамијата, разните трговски улици и местата за храна и пијалоци додека ја посетувате областа.

Нур-и Османије, заедно со Гранд чаршија, е еден од најпрометните места во Истанбул за трговија со злато и скапоцени камења. Затоа, оваа локација е дом на важни трговски улици и чаршии на Ориент за љубителите на шопинг. Продавниците и кафулињата на улицата Нур-и Османије се тивки и изградени за да ги задоволат своите гости.

Нур-и Османије, кој историски бил еден од важните области на Истанбул, има карактеристики кои ќе го привлечат вниманието на сите, и локални и странски. Една од овие карактеристики е дека ќе се чувствувате мирно во мирниот воздух на областа. Кога ќе завршите со посетата на овој кварт, убавото патување можете да го завршите со прошетка на море и среќни да се вратите дома.

Што да се купи?

Нуру Османије е познат како Ориент чаршија и таму е можно да се најдат многу културни половни предмети. Трговските улици на Нур-и Османије се дом на продавници во Ориент чаршија карактеристики кои ги одразуваат историските карактеристики на областа. На пример, да претпоставиме дека сте заинтересирани за културни производи за домаќинството. Во тој случај, можете да купувате во продавниците што прават рачно изработени теписи и килими специфични за турската култура и да комуницирате со пријателски занаетчии. Друга чаршија на Ориент што можете да ја видите кога ќе се шетате низ трговските улици на Нур-и Османије ќе бидат продавниците што продаваат антиквитети и облека. На пример, продавницата Sofa Art & Antiques, која се наоѓа на улицата Нур-и Османије, во близина на покриената чаршија, на посетителите им нуди уметнички дела и антиквитети од античко време.

Има многу места каде што ќе бидете фасцинирани додека шетате по трговските улици и историските патишта на овој кварт, а ќе сакате да купите подароци за вашите најблиски. Нуру Османије, познат по точките на Ориент чаршијата, обезбедува мирна средина со поинаква атмосфера. Друга продавница што можете да ја посетите во оваа средина е продавница што продава теписи и килими познати како Пунто од Истанбул. Во оваа средина каде што можете да пиете чај и да разговарате, ќе ве фасцинираат уметничките килими, а нема да се вратите со празни раце.

Ресторани во Нур-и Османије

Во Нур-и Османије има многу места за јадење и пиење, украсени со различни културни елементи и имаат топла атмосфера. На овие места можете да пробате вкусни турски јадења и да ги пробате опциите за турско кафе и наргиле. Ресторан Дехлиз се наоѓа на улицата Нур-и Османије, која ќе ве фасцинира со својата културна декорација и топла атмосфера. Овде можете да ги вкусите највкусните и најпопуларните јадења од турската кујна, а местото можете да го напуштите задоволни од услугата што сте ја добиле. Со одличната локација, поволните цени и вкусната храна, треба да ја посетите оваа населба кога ќе дојдете во неа.

Историскиот Ресторан Субаши се наоѓа во близина на улицата Нур-и Османије и е омиленото место на локалното население. Ви предлагаме да пробате традиционални јадења од турската кујна на ова место бидејќи многу ќе ви се допаднат. На ова место е многу лесно да се најде турско домашно готвење зготвено во едно тенџере, како и разновидни ќебапи и јадења со месо и јадење што одговара на вашите вкусови.

Често поставувани прашања

Кој ја изградил џамијата Лалели?
Џамијата Лалели ја изградил Мехмед Тахир Ага.
Кога била изградена џамијата Нуру Османије?
Џамијата Нуру Османије е изградена во 1748 година.
Во која област се наоѓа Нур-и Османије?
Авенијата Нуруосманије е на европската страна, во областа Фатих.
Кој го изградил Сулејманије?
Џамијата Сулејманије е изградена од познатиот архитект Синан.
Кога е изграден Лалели?
Лалели е изграден во 1783 година.