Ако штотуку пристигнавте во Истанбул, овој водич ќе ви ги обезбеди вистинските опции што ги имате додека сте на пат кон откријте го Истанбул. Да ги погледнеме општите информации за опциите за стекнување интернет во Истанбул.

  • Wi-Fi зони и бесплатен интернет во Истанбул

  • Опции за припејд SIM картичка

Wi-Fi зони и бесплатен интернет во Истанбул 

Хотели

Како и другите големи градови и градови, можете да го користите бесплатен Wi-Fi во Истанбул хотели. Речиси секој хотел во Истанбул има свое поставување Wi-Fi, а единственото нешто што треба да направите е да ја научите лозинката на услугата Wi-Fi. За жал, можеби ќе имате мал проблем да ја пронајдете вистинската брзина на поврзување во хотелите. Интернет-поврзувањето и брзината во хотелите може да се разликуваат поради нивните историски локации и лошото поставување на мрежата. 

Кафулиња/бистроа

За среќа, има многу кафулиња лоцирани во Истанбул кои нудат бесплатни услуги за пристап до интернет на клиентите. Можете лесно да добиете интернет во Истанбул со едноставно барање на келнерите за лозинката. Познати ресторански брендови како што се Старбакс or Кафе Неро имаат и стабилни опции за Wi-Fi. Сепак, би било подобро да не се обидувате да пристапите на интернет во Истанбул кога се преполни. 

İBB Wi-Fi локации

За среќа, општината Истанбул неодамна понуди бесплатен јавен пристап до интернет достапни во јавните центри и плоштади. Кога сте во нивна близина, се што треба да направите е да ја регистрирате вашата лична карта со вашиот мобилен телефон. Тогаш сте подготвени да одите!

Аеродроми

За да го намалите стресот на патниците кои треба да поминуваат долги часови на аеродромите, имате и бесплатен Wi-Fi во Истанбул. 

Аеродром во Истанбул 

Аеродромот во Истанбул нуди Wi-Fi услуга преку апликација. Оваа мобилна апликација вклучува различни опции како што се опции за транспорт, пристап до интернет, информации за кампањи за излезни услуги и поддршка за навигација. Апликацијата е достапна на Apple Store и Google Play. Дополнително, можете да најдете бесплатна Wi-Fi услуга како добро. 

Аеродром Сабиха Гокчен

Од друга страна, аеродромот Сабиха Гокчен има специфични локации внатре за да ви понуди пристап до интернет. Аеродромот обезбедува WiSpotter безжичен интернет пристап за фиксна цена.

Опции за припејд SIM картичка

Меѓутоа, ако не планирате да ги користите овие бесплатни опции за интернет конекција, постојат Опции за SIM картичка достапни за туристите во Истанбул. Првото нешто што треба да го имате на ум е да го пронајдете вистинскиот провајдер за вас. Пред да одлучите за вашиот оператор, проверете дали интернет провајдерот работи во вашата област.

Има три мрежни провајдери во Турција; Турксел, Водафон и Турк Телеком. Турксел е најпосакувана меѓу другите. Но, не заборавајте дека Истанбул е голем град, така што треба добро да го направите вашето истражување бидејќи услугата што ја добивате можеби нема да биде достапна насекаде. 

Пред да преминеме на деталите за овие провајдери, ајде да зборуваме за почетните чекори што мора да ги преземете. Прво, треба да го носите вашиот пасош за да ја добиете вашата SIM картичка. Постојат различни опции достапни за пакети со податоци. Ви препорачуваме да ја однесете вашата SIM картичка во официјалните продавници на овие провајдери.

Turkcell

Turkcell е најпрефериран давател на услуги во Турција. Ја нуди најбрзата интернет услуга. Операторот има специјален пакет за добредојде за туристите. Вашата SIM-картичка можете да ја добиете од најблиската Turkcell продавници штом ќе дојдете овде.

Можете да ја посетите официјалната веб-страница на Turkcell за ажурирани информации за пакетите.

Водафон

Ако брзате и сакате да добиете SIM картичка веднаш штом ќе слетате, Водафон може да биде одличен избор. Продавниците на Водафон можете да ги најдете на аеродромите. Имаат и специјализиран туристички пакет. 

Ве молиме, посетете ја официјалната веб-страница на Водафон за дополнителни информации. 

Турк Телеком

Турк Телеком има помалку опсежна покриеност во Турција во споредба со нејзините конкуренти. Но, има и локални опции за SIM-картичка. Вашата локална SIM-картичка можете да ја купите во продавниците на Турк Телеком.

За подетални информации, проверете ја официјалната веб-страница на Турк Телеком.

Остварување телефонски повици од и до Турција

Последно, но не и најмалку важно, штом ќе го имате вашиот интернет во Истанбул, можеби ќе се запрашате како да остварувате телефонски повици во и во Турција. Овој практичен водич ќе ви даде општи информации за телефонски повици во Истанбул, Турција.

Повикување на Турција од странство

Сите турски броеви на мобилни телефони вклучуваат 10 цифри; почнувајќи со 0 и проследено со 3 цифри од градскиот код. Остатокот содржи локални броеви од 7 цифри. За да остварите меѓународни повици до Турција, прво треба да го знаете кодот на државата. 

Шифра на земја за Турција: 90 - Шифрата на градот за европската страна е 0212, а шифрата на градот за азиската страна е 0216.

  • Пример: +90 (216) XXX XX XX или +90 (212) XXX XX XX

Едно од највиталните прашања денес е комуникацијата, а достапноста на многу алатки за комуникација ни го олеснува животот. Значи, како треба да го направите ова ако сте меѓународен патник и треба да ги промените вашите канали за комуникација? Се разбира, една од најважните точки во ова ќе биде да ја добиете вашата SIM картичка од вашата дестинација. Тоа е прилично лесно и без напор да се добие Турски сим-картички во Турција. 

Турски СИМ-картички за туристи

Дали ќе дојдете во Турција како патник од странска земја и дали барате интернет услуга што можете да ја користите освен Wi-Fi уредите? Се разбира, може да ви биде финансиски тешко да ја користите SIM картичката што ја користите во вашата земја и во оператор во Турција. Поради оваа причина, можете да ги оцените опциите на турската SIM-картичка пред да дојдете во земјата. 

Кога патувате како турист, мора да обезбедите и интернет пристап без Wi-Fi уреди. Особено ако сакате да го откриете Истанбул, некои места и патишта ќе ви изгледаат малку комплицирани. Најкористената телефонска карактеристика на туристите денес мапи, а вие дефинитивно треба да добиете Интернет. Може да продолжите да го користите интернетот на вашата сопствена сим-картичка, но ако вашиот престој во Турција е продолжен, парите што ќе ги платите исто така може да се зголемат.

Прашањето за сим-картичка е важно за средба со најблиските во вашата земја, за наоѓање начини како турист и за дружење преку Интернет. Со цел да се добијат општи информации за Турска СИМ-картичка, дефинитивно треба да го прочитате остатокот од нашата статија.

Добивање турска SIM-картичка

Ќе биде многу лесно да ја добиете вашата сим-картичка со припејд функција кога ќе пристигнете во Турција. Сè може да ви биде полесно ако истражувате за турската SIM картичка пред да дојдете во земјата. Знаејќи однапред каде можете да го добиете Турска СИМ-картичка од земјата, исто така, може да ве заштити од финансиска загуба. 

Дали сте турист и странски патник кој доаѓа да го открие Истанбул? Потоа можете однапред да добиете општи информации за голем аеродром како што е аеродромот во Истанбул и да ги погледнете опциите за SIM-картичката. Откако вашиот авион ќе слета во Современите аеродроми во Истанбул, можете да почнете да го користите интернетот на аеродромот. После тоа, нема да бидете лишени од комуникација со купување на турска SIM-картичка на аеродром или од централна локација.

Турската СИМ-картичка може да се купи како припејд, а на некои оператори ќе ви биде прилично лесно да ги најдете пакетите и опциите за цена што ви одговараат. Доколку имате а лет за Истанбул од вашата земја, вистинската опција е да земете сим картичка од аеродром или да контактирате одредени места за општи информации. Оние кои се желни да го истражуваат Истанбул знаат дека Истанбул е голем град и има два аеродроми. Затоа, прво одреди кој од SAW или IST аеродроми ќе слеташ на.

Важно е да знаете на кој аеродром ќе слетате за однапред да ги дознаете операторите на турската SIM-картичка. На двата аеродрома има центри за линиски оператори каде што можете да се консултирате и да добиете припејд сим-картичка. На пример, можете да го користите вашиот избор од еден од познатите и добро познати линиски оператори како што се Turkcell or Водафон.

Важни точки од процесот на регистрација

  • Веќе слетавте во Турција и имате општи информации за турската SIM картичка! Тогаш сè што треба да направите е да го одредите операторот што ви дава најмногу смисла финансиски или во смисла на погодност. Добивање турска SIM-картичка всушност не се смета за многу евтин, но наместо постојано да барате Wi-Fi уреди, најлогичното решение е да добиете сим картичка.

  • Доколку во Турција доаѓате како турист, односно нерезидент странски патник, можно е да се добие само сим-картичка за посетителна линија. Вашата турска SIM-картичка, која ќе ја добиете со бројот на вашиот пасош, може да се користи најмногу 2 или 3 месеци. Поради оваа причина, многу е важно да го носите вашиот пасош постојано со вас во текот на овој процес за да добиете а Турска СИМ-картичка.

  • По потпишување договор со саканиот оператор на сим-картичка, можете да добиете е-сим картичка или сим-картичка што ќе ја поставите на вашиот телефон. Откако ќе ја инсталирате оваа сим-картичка, која ќе ја добиете само со вашите туристички информации, на вашиот телефон, можете удобно да комуницирате со тарифата што сте ја платиле.

Често поставувани прашања

Колку чини SIM картичката во Истанбул?
Цената на припејд SIM-картичката варира меѓу продавниците. Исто така, зависи од GSM операторот што ќе го изберете. Важно е да запомните дека прво треба да платите такса за активирање, а потоа и трошоците за пакетот податоци.
Која SIM картичка е најдобра во Турција?
Turkcell го презема водството меѓу другите провајдери. Ја има најдобрата мобилна мрежа во Турција. Како што споменавме претходно, „Пакетот за добредојде на туризмот“ се смета за најдобра опција.