Истанбул е град во кој можете да доживеете различни фасцинантни моменти. Од талкање во извонредната историја до залак од композитната култура на храна во регионот... Ние сме прилично сигурни дека можете да ја живеете вашата најдобра верзија на Истанбул како колекционер на Античкиот пазар Ферикој. И ако сакате да додадете некои записи во вашата колекција, на Антички пазар Ферикој е само за тебе. Античкиот пазар Ферикој е основан во 2009 година во Шишли/Истанбул. Пазарот, познат и како антички пазар Бомонти, е отворен секоја недела од 9 до 6 часот со повеќе од 450 тезги. На пазарот можете да најдете плоча од вашиот омилен уметник или медал од Првата светска војна. Палетата на производи е навистина зачудувачки. Многу колекционерски предмети ги чекаат нивните нови сопственици. 

Историја на античкиот пазар во Ферикој

Пазарот повеќе од една деценија е наменет за антикварници. За неколку години стана преполно место за собирање антиквитети од Турција и од целиот свет. Навистина интересен дел од историската чаршија е тоа што самата чаршија е прилично нова, но работите во неа се стари најмалку 30 години. Ситуацијата е сосема поинаква од Големата чаршија, која е уште една историска чаршија на Истанбул која функционира од 1455 година. Со оваа разлика, Антички пазар Ферикој дава ново значење на дефиницијата за историската чаршија.

Историја на соседството

Друг интересен факт за Античкиот пазар Ферикој е квартот во кој се наоѓа. Го споменавме фактот дека другото име на пазарот е антички пазар Бомонти. Бомонти е името на населбата; го зема своето име од пиварницата која е основана во 1890 година.

Жителите на Ферикој во тоа време биле Левантијци, Ерменци и Грузијци кои ги загубија своите куќи по големиот пожар што се случи во Бејоглу во 1870 година. Поради тоа, областа се состоеше од само неколку случајно поставени куќи низ целата област. По изградбата на пиварницата, мештаните почнаа да го нарекуваат своето маало Бомонти. Тоа беше затоа што величествената пиварница можеше да се види од секој агол на регионот.

Купување на Античкиот пазар Feriköy

Купувањето во Истанбул е уште една примарна активност за да се доживее Истанбул, покрај посетата на палати, градини и јадење деликатна храна. Во овој град каде што можете да воспоставите пријателски односи со речиси секој продавач, има едно добро место за купување фиока од 30-тите години, а тоа е Античкиот пазар Ферикој. Купувањето тепих или дури и гледањето тепих надвор од продавницата ќе ве чини околу 4 шолји чај и пријателство со трговец со теписи.

Играчки 

Еден од најпронаоѓаните предмети на Античкиот пазар Ферикој се играчките. Речиси секоја играчка што ја сакате е таму. Можно е да ги најдете вашите детски играчки или детството на вашата баба во Античкиот пазар Ферикој, кој има повеќе од 450 тезги. Од разни фигури кои не се извадени од нивните кутии до кукли од партал, од турски верзии на детските книги од серијата Мартин кои се добро сочувани во нивните пакувања до лимени војници, ги чекаат новите сопственици на овој пазар. Тешко е да не се поврзете со вашето детство овде.

'Рѓосани метали во многу форми 

Не ми пречи она што го нарекуваме 'рѓосано. Меѓу нив има и неколку добро сочувани стари дела. Монети, оружје, мечеви, статуи, радија, грамофони, па дури и стари проектори. Ова се само неколку предмети во тоа огромно море од метал. Тоа е всушност колекционерски рај. Дали сакате да го откриете Истанбул? Ако вашиот одговор е да, треба да започнете да го откривате Истанбул со стара рачно изработена стомна или свеќник од 18-19 век. Секој од везовите на нив е тетоважа која го отсликува духот на Истанбул. Тешко е да ги погледнете машините за пишување таму и да не ве занесе црно-белата магија од 50-тите. 

Секој аспект на уметноста е тука

На Античкиот пазар Ферикој, стотици уметнички дела блескаат со голема гордост меѓу илјадниците производи. Различни производи од сите гранки на уметноста како музика, скулптура, кино, фотографија и сликарство од турската и светската историја се достапни на Античкиот пазар Ферикој. Ако навистина сте по турската музика, мора да го откриете Истанбул од оваа чаршија. Од 50-тите до 90-тите има 50 години колекции, од грамофонски плочи до касети. Турска народна музика, анадолски рок, психоделичен рок, ран рап и поп и многу други жанрови…

цени

Шопингот во Истанбул генерално има разумна цена во споредба со другите познати градови. Во тоа можеме да го вклучиме и античкиот пазар Ферикој. Бидејќи опсегот на цени е навистина широк. Во оваа историска чаршија можете да почнете да трошите од 5 до 10.000 долари. Се разбира, ценовните фактори се исти насекаде низ светот. Реткоста, староста на производот, состојбата на производот, угледот на производот се главните причини за цените. Како сериозен колекционер или обичен турист, можете да најдете некои убави предмети за вашите колекции. Сметаме дека треба да го откриете Истанбул со спомен од минатото.

Како можам да одам на античкиот пазар во Ферикој?

Всушност е прилично едноставно да се оди таму. Треба само да ги следите овие неколку чекори:

  • Одете на излезот на метрото М2 Османбеј во Румели.

  • Свртете лево на првите светла во правец на џамијата Шишли.

  • Кога ќе ја видите полициската станица Шишли, влезете на улицата до неа.

  • Се наоѓа на двете задни паралели на улицата Казим Орбај, која ја пресекува улицата на крајот од патот.

Јавен превоз

  • Со автобус: 252, 30A, 38KT, 66, 70FE, DT1

  • Со метро: М2

Се надеваме дека ќе имате прекрасно искуство за купување во Истанбул Ферикој Антички пазар.

Често поставувани прашања

Кој ден е отворен Античкиот пазар Ферикој во 2022 година?
Античкиот пазар Ферикој е отворен секоја недела во 2022 година.
Какво е работното време на Античкиот Чаршија Ферикој?
Можете да го посетите Античкиот чаршија Ферикој, кој се поставува во недела, од 9 до 6 часот.
Што можам да најдам во Античкиот пазар во Ферикој
Можете да најдете многу предмети од антички лажици, чаши и играчки до теписи, плочи и облека. Ќе се изненадите од различните нешта што ќе ги видите.