Градот е најважниот деловен центар во земјата поради големите плоштади и огромната деловна мрежа. Тоа дава значаен придонес за економијата на земјата. Поради оваа причина, кога ќе дојдете во Истанбул, секогаш е можно да најдете лесни и брзи решенија за вашите пари, банкарство и итна работа поврзана со валутата.

Кога ќе тргнете на патување за да го откриете Истанбул, ќе видите дека овој град е рај за туристите со различни активности. Тоа значи дека никогаш нема да сакате да престанете да шетате низ градот и да пазарувате поради вашите потреби на патувањето. Се разбира, можете да ја користите и опцијата за кредитна картичка за да троши пари мирно на вашите патувања. Сепак, можете лесно да стигнете до менувачниците во Истанбул или да ги подигнете турските лири од банкоматите на банките.

Менувачници во Истанбул

Истанбул создаде можности за брзо задоволување на своите економски потреби со своето густо население, структурата која постојано се развива и станува фокусна точка за туристите. Иако повеќето луксузни бизниси во Истанбул прифаќаат плаќања во долари и евра, често е полесна и поразумна опција да се плати во турски лири. Иако кредитните и дебитните картички се опции кои стануваат многу вообичаени денес и го задржуваат користењето на готовина, исто така треба да запомните дека на некои места ќе можете да користите само готовина. Затоа, конвертирање на вашата валута во турска лира ќе биде погодна и лесна опција за откривање на Истанбул и трошење пари.

Во Истанбул обично има менувачници во најфреквентните туристички центри и популарни места за лесно да ги добиете турските пари. Имајќи предвид дека ќе ви требаат пари поголемиот дел од времето за да го откриете Истанбул, можеби е најразумната опција да ја смените вашата валута во турска валута со наоѓање менувачница блиску до вас пред да стигнете до вашата дестинација. За да ги задоволите потребите на вашата менувачница во Истанбул, да ги погледнеме информациите што треба да ги знаете однапред.

  • Најпрво менувачниците ги започнуваат своите услуги во 09:00 наутро и обично се затвора во 08:00 во вечерните часови. Менувачниците во Истанбул се места во приватна сопственост, па затоа е неопходно да се земе предвид дека може да има промени од место до место за време на работното време и затворањето.

  • Менувачниците генерално обезбедуваат услуги на работни дена, но понекогаш барањето за услуги може да бара работа за време на викендите. Можно е да ги дознаете часовите на најблиската менувачница со јавување или со одење во канцелариите.

  • Во Турција има многу верски и национални празници. Ако сакате да го откриете Истанбул, добро е да ги проверите овие празници и денови за славење на датумите на пристигнување. На нив може да бидат затворени менувачниците конкретни датуми, или можеби работат половина ден.

  • Во Истанбул ќе најдете менувачници на аеродромите, а по желба можете да ја задоволите вашата потреба за турска лира како готовина кога првпат ќе слетате во градот. Аеродромските менувачници се отворени 24 часа на ден, а вие можете да добиете услуга без разлика во кое време ќе се случи вашето слетување. На меѓународниот аеродром во Истанбул, Сабиха Гокчен, можете да стигнете до менувачниците во деловите на меѓународната сала солидна што водат до терминалот за патници, солидна меѓународна сала по пасошката контрола, цврстата сала за прием при пристигнување и салата за прием на странски патнички багаж.

  • Локацијата на менувачниците во Истанбул исто така може да варира во зависност од преферираните места на туристи. На пример, можете да најдете повеќе девизни канцеларии во областите Кадикој, Фатих и Шишли.

Банкарство во Истанбул

Исто така, може да биде можно да ги користите дебитните или кредитните картички што сте ги користеле во вашата земја по пристигнувањето во градот. Ако користите одредена банкарска услуга во вашата земја, треба да проверите дали има филијала на вашата банка во Истанбул пред да пристигнете. Благодарение на вашите сметки во овие банки, можете се повлече вашата валута како турски пари директно од банкомати. Доколку сакате да ги користите İşbank и Yapı Kredi Bank од Турција, можете да ја користите банкарската услуга седум дена во неделата.

Можеби ќе биде возможно да ги извршите трансакциите со кои можете да се справите во менувачницата користејќи банкарски услуги. Благодарение на овие банки, можете да го завршите вашиот трансфер на пари и размена на трансакции преку контактирање на одредени филијали. Можеби ќе биде добро да проверите колку провизија ќе се наплати за време на размената на валута во турската лира пред да ги завршите вашите девизни трансакции од банките.

На аеродромите во Истанбул можете да најдете менувачници и банкомати на одредени банки. На пример, постојат банкомати на меѓународни банкарски институции како што се Akbank, Bank Asya, Deniz Bank, Finansbank, Garanti Bank, Halkbank, HSBC, ING Bank, Kuveyt Turkish Participation Bank, Şekerbank, TEB, Turkish Business Bank, Vakıfbank, Yapı Kredi Bank, Ziraat Bank на аеродромот Сабиха Ѓокчен во Истанбул.

 

Често поставувани прашања

Која валута е официјална во Истанбул?
Истанбул ја користи официјалната валута на Турција, а тоа е турската лира.
Кога се отвораат менувачниците во Истанбул?
Менувачниците го започнуваат денот во 9 часот наутро.
Кога се затвораат менувачниците во Истанбул?
Менувачниците ги затвораат вратите навечер во 8 часот.
Дали ми треба менувачница за размена на валути во Истанбул?
Не, парите можете да ги замените во банките расфрлани низ градот.
Каде да најдете менувачници во Истанбул?
Менувач на валути може да се најдат во туристичките области како Кадикој и Бејоглу, но може да се најдат и на аеродромите во Истанбул.