Населението на Истанбул е официјално 15,46 милиони до почетокот на 2021 година, иако сега ги надмина 17 милиони, што го прави повеќе од 177 нации во светот во однос на населението. Од византискиот и отоманскиот век, градот бил влијателен и голем, но неговиот спектакуларен подем започнал во 1950-тите, паралелно со брзата индустријализација на Турција. Започна масовното движење од руралната кон најголемата индустријализирана турска метропола, кое трае и денес.

Економски развој во Истанбул

Економскиот потенцијал на Истанбул е огромен; тоа претставува 38% од целото индустриско производство на Турција и 40% од даноците собрани во земјата. Понатаму, Истанбул учествува со околу 57% од националниот извоз и 60% од националниот увоз. Градот може да се пофали со 30% од вкупните трговски претпријатија во Турција, што ги прави Стопанската комора на Истанбул (ИТО) и Индустриската комора на Истанбул (ИСО) една од најголемите трговски комори во светот.

Како резултат на тоа, Истанбул привлекува голем број мултинационални корпорации, странски банки, канцеларии, продавници и имиња на брендови, меѓу другото. Во секоја од областите на градот, постојат различни деловни центри со канцеларии и филијали на банки. Постојат три главни пристаништа, четири зони за слободна трговија и два меѓународни аеродроми. Истанбул секоја година добива поголем дел од меѓународната трговија поради различни причини, вклучувајќи ја и неговата локација како природен мост меѓу Истокот и Западот.

Економскиот главен град на Турција

Ситуацијата со готовина и обврски во Турција во 2018 година сериозно го погоди Истанбул. Од август 2018 година, околу 33% од канцеларискиот простор во турската економска метропола Истанбул беше празен, а цените за закуп на канцеларии во сите сегменти значително се намалија.

Истанбул отсекогаш бил „монетарен главен град“ на Турција, дури и откако Анкара стана нов политички главен град на земјата во 1923 година. Во текот на 1980-тите, експлицитните трговски сектори на градот ја зајакнаа својата позиција. На Берза во Истанбул (ISE), основан на почетокот на 1986 година, е единствениот заштитен пазар во Турција, дизајниран да обезбеди размена на вредности, купони за права, државни хартии од вредност, државни записи, одобренија за споделување на приходот, хартии од вредност дадени од Управата за приватизација, и корпоративни хартии од вредност.

Во 1993 година, ISE одлучи за унапредување на пазарот на злато, а во 1995 година беше основана Истанбулската берза за злато, која го комплетираше увозот на златни шипки на Турската централна банка за ограничување на инфраструктурата и ја префрли во тајната област луѓето од трговијата со злато