Кога ќе го откриете Истанбул, долмуш може да биде одлична услуга за јавен превоз за вас. Исто така, за разлика од кој било друг транспорт, нема специфични постојки што треба да ги запре долмуш. Дури и ако има одредена маршрута, можете да ја запрете за да скокнете или да скокнете без разлика каде сте. Како што знаете, другиот превоз е запрен, а тие нема да застанат покрај тие постојки.

Најпопуларните правци на Долмуш

Има безброј рути за долмуш овде во Истанбул, бидејќи градот е огромен и преполн. Но, се разбира, некои правци се попопуларни од другите. Еве некои од најпопуларните рути на долмуш:

  • Бешикташ - Харбије: Оваа линија оди меѓу пристаништето Бешикташ и Харбије, дел од многу добро познатото соседство, Нисантаси. Оваа рута започнува на двата начина и е многу популарна бидејќи главните постојки се исто така многу популарни места во градот.

  • Бостанци - Кадикој: Оваа рута долмуш е најпопуларната рута за азиската страна на Истанбул. Започнува директно од пристаништето Кадикој и оди преку станицата Бостанци Мармарај. Оваа линија за кукли поминува низ крајбрежјето на авенијата Багдат, која е едно од најатрактивните места за шопинг и јадење и пијалоци.

  • Бешикташ - Таксим: Линијата е уште една многу централна линија за долмуш, па затоа е најпреполна. Можете да отидете на плоштадот Таксим со оваа линија и да уживате во атмосферата на авенијата Истиклал или да уживате во крајбрежјето во Бешикташ и можеби да се качите на траект и да уживате во морскиот воздух!

  • Кадикој - Таксим: Оваа линија обично работи преку ноќните смени. Линијата Кадикој - Таксим долмуш би била спас за луѓето кои престојуваат на двете страни, а ноќите ги поминуваат на спротивната страна. По околу 12 часот, сите локални транспортни услуги во Истанбул се затвораат, вклучувајќи го и Метробусот. Значи, ова ќе биде вашата единствена опција после 12 часот да преминете помеѓу двете страни на Истанбул.

  • Бешикташ - Етилер: Етилер е престижно место, но треба многу да префрлите помеѓу локалните транспортни линии за да стигнете таму ако немате автомобил или не користите такси. Благодарение на долмуш, лесно е да се стигне од Бешикташ со неколку луѓе во него, за разлика од многу преполните автобуси во Истанбул! Можете да се симнете и во Ортакој или Бебек кои се на рутата на овој долмуш. 

Работи што треба да знаете за Долмуш

Бидејќи долмуш не е такси, да, може да изгледа, но извинете за тоа, исто така, ќе има околу 10 луѓе кога целата кола ќе биде полна. Тоа е некако како системот за дружење, луѓето имаат каде да одат, а на возачот му плаќаат според растојанието. Но, за жал, постои правило дека треба да платите 2.5 турски лири дури и ако растојанието е премногу блиску. На пример, го зедовте долмушот и би сакале да скокнете на место каде што е оддалечен 400 метри од местото каде што сте го однеле. Сепак за тоа треба да наплатат сума од 2.5 турски лири! 

Исто така, понекогаш тие минуваат низ вас дури и ако се обидете да ги спречите. Тоа е затоа што тие се полни. Не се нервирајте, тие минуваат низ рутата на секои 2-3 минути, особено во текот на денот. Друга забелешка би била дека цените на рутите може да варираат, но долмуш ќе ве чини околу 5 турски лири по возење. Но, имајте на ум дека линијата Бешикташ - Кадикој е поскапа од другите линии бидејќи тие треба да поминат преку мостот Босфор за да преминат на азиската страна на Истанбул. Оваа линија за локална транспортна услуга би била околу 8-10 турски лири по возење.

Разликата на Долмуш помеѓу такси

И долмушот и таксито се спасител, нема аргумент за тоа! И двете се жолти и работат 24/7 на ваша услуга. Но, од друга страна, такси-возилата немаат одредена рута да одат додека долмуш има. Такси може да одат каде што сакате, освен ако не ги платите, исто како и во другите земји.

Локални транспортни услуги во Истанбул

Бидејќи Истанбул е многу голем град, тука има тони опции за транспорт. Можеби нема да треба да користите такси или автомобил бидејќи има многу локални транспортни услуги. Можете да одите со метро, ​​метробус, автобус, траект, Мармарај, жичница или долмуш наместо да плаќате толку многу за такси. Можете да ги проверите сите опции за локален транспорт на Истанбул од главната веб-страница за транспорт на Истанбул. Ве молиме имајте предвид дека ќе треба да имате Истанбулска картичка или пропусница во еден правец за да можете да ги користите повеќето локални транспортни услуги во Истанбул. Единствениот превоз во Истанбул за кој нема потреба да имате истанбулска картичка е долмуш!

Со оглед на тоа што ќе плаќате според вашата рута и растојание, не треба да имате со себе Istanbulcard кога користите dolmuş. Но, не заборавајте да понесете пари со себе ако имате парички. Тоа е многу преферирано од нив. За жал, тие не прифаќаат кредитни картички или други начини на плаќање наместо готовина! Се надеваме дека ќе ги најдете сите информации за долмуш што ви се потребни од нашата статија! Можете да дознаете за некои локални предлози и други опции за транспорт од веб-локацијата. Уживајте во читањето и уживајте во вашето патување, бидете безбедни

Често поставувани прашања

Што е долмус во Истанбул?
Долмушите се како големи, заеднички такси. Тие се помали од автобуски и метро автобуси, но можат да превезат до дваесет патници.
Дали има заеднички такси во Истанбул?
Не, но долмузите работат на сличен начин. Тие следат рута, а долмусот можете да го напуштите кога сакате без да чекате автобуска станица.
Дали можете да користите готовина во Долмус?
Да, можете да користите готовина и по можност монети додека јавате долмусот.
Дали ми треба Истанбулкарт за да го возам Долмусот?
Не, не можете да користите Истанбулкарт за возење на долмусот. Единствениот достапен начин на плаќање е готовина.
Колку чини долмусот во Истанбул?
Поради цените на горивото, цените на долмусот постојано варираат. Но, лесно е да се каже дека ќе биде околу 1 долар по лице.