Можете исто така да го најдете најсигурниот информации за валутата од веб-страницата на Централната банка на Република Турција. Официјалната валута на Турција, турската лира (₺/TRY), се состои од различни деноминации на банкноти и монети. Најниската сметка е 5 турски лири, а највисоката е 200 турски лири, додека; најниската монета е 1 куруш, а највисоката 1 лира (100 куруши). Додека странските валути се прифаќаат на некои места, единствената турска лира е прифатена во поголемиот дел од земјата. 

Постојат различни начини на плаќање кои се користат во Турција. Сепак, готовината претежно се користи низ целата земја, особено во малите бизниси. Додека кредитните картички, дебитните картички и другите начини на плаќање стануваат распространети низ целата земја, носењето готовина со вас е од суштинско значење. Ќе ги споделиме тековните информации за валутата и неколку совети за размена на валута и начини на плаќање во Истанбул за да имате удобно патување во Истанбул.

Историја на турската лира

Од формирањето на Турската Република, како традиција на ставање на сликата на претседателот на државата на предната страна на паричката, само Мустафа Кемал Ататурк, а на монетите и банкнотите биле испечатени сликите на Исмет Инону. Меѓутоа, овој закон беше изменет од владата во 1952 година. Одлучено е на турската лира да има само приказ на Мустафа Кемал Ататурк, основачот на Турската Република. 

По прогласувањето на Турската Република во 1923 година, новата влада одлучи да ги печати првите турски банкноти за официјализирање на Турската Република. Меѓутоа, бидејќи Турција немаше своја централна банка, првата хартиени пари беше отпечатен во Обединетото Кралство. Бидејќи револуцијата на азбуката сè уште не се случила, на првите монети имало арапски букви, додека латинските букви биле пуштени во оптек во 1937 година. Неколку години подоцна, за да се зголеми глобалниот престиж на турската лира, биле отстранети шест нули. а банкнотата со најниска вредност станала 5 турски лири.

Информации за валутата за Истанбул

Иако турската лира, официјалната валута на Турција, најчесто се користи во Истанбул, некои хотели, бизниси, ресторани и продавници им дозволуваат на туристите да користат девизи. Ако наидете на ситуација кога девизите не се валидни за време на вашето патување, можете да менувате валута од филијали на банки или банкомати, менувачници, PTT (поштенска организација на Турција), златарници, хотели и аеродром. Сепак, ви препорачуваме да го користите Турска лира за вашата удобност на вашето патување во Истанбул.

Девизниот курс во Турција не е стабилен и постојано се менува. Една од најважните работи што треба да ги знаете за Истанбул, за удобна посета на Турција, се тековните и сигурни информации за валутата. Можете да ги најдете најсовремените и најсигурни информации за валутата на веб-страницата на Централната банка на Република Турција. Освен тоа, можете да пристапите до ажурирани информации за валутата од рецепцијата на вашиот хотел, апликации за мобилно банкарство, менувачници, и банките. Бидејќи информациите за валутата се менуваат во текот на денот, а понекогаш и во рок од една недела, ние нема да го споделуваме тековниот девизен курс. Сепак, секогаш можете да го проверите на Интернет за да ви даде идеја за прилагодување на вашиот буџет додека доаѓате во Истанбул.

Повлекувањето на турската лира од банкомат наместо да носите големи количини готовина за време на патувањата ќе биде добра мерка на претпазливост за ризици како што се џебни кражби, што е вообичаен ризик, особено во некои области на Истанбул, и губење на багажот на аеродромот. Банкомати може да биде вашиот примарен извор на готовина додека сте во Истанбул. Кредитните и дебитните картички се широко користени во Турција. Најзастапени се Visa и MasterCard и American Express во луксузните хотели и ресторани. Можете да земете готовина од турски лири од банкомати во Истанбул со нормална банкарска картичка. Меѓународните банки кои работат во Турција се

  • HSBC Турција

  • Ситибанк Турција

  • Дојче банка Турција

  • Société Générale Турција

  • Сбербанк (Денизбанк во Турција)

Можете исто така да отворите банкарска сметка во турска банка пред вашето патување. Петте најчести банки на мало во Турција се

  • Земјоделска банка на Република Турција (Зираат)

  • Турција Бизнис банка

  • Акбанк

  • Халкбанк

  • Вакифбанк

Често поставувани прашања

Кога првпат била употребена турската лира во Турција?
Турската лира стана официјална во 1952 година.
Која валута се користи во Истанбул?
Истанбул, како што е со остатокот од Турција, ја користи валутата турска лира.
Може ли да користам евра во Истанбул?
Да, но зависи од тоа каде ќе одите на шопинг. Некои луксузни брендови можат да прифатат странски валути.
Како да разменувате пари во Истанбул?
Можете да менувате пари во менувачници и банкомати во Истанбул.
Дали можете да разменувате пари од хотели во Истанбул?
Тоа зависи од хотелот, но некои хотели може да имаат услуга за размена за нивните клиенти.