Што ви паѓа на ум како турист кога ќе ви кажат за Истанбул и културата на Турција? Сакаме да заборавите на се што знаете и да ги оставите настрана вашите предрасуди доколку ги има. Затоа што со оваа статија што ја рецензираш ќе речеш да одам во Турција и да научам посебно за Истанбул. Ќе ви се допадне овој град, кој е помешан со грчки, византиски и отомански култура со векови.

Мултикултурна структура

Турција со векови е една од најпопуларните дестинации поради нејзините врски со Централна Азија, Балканот, Сибир и Блискиот Исток и е дом на многу култури. Градот Истанбул, особено, го одразува мултикултурна природа на земјата и им нуди на своите посетители магични можности за разгледување. Причината за ваквата состојба е што Истанбул со векови бил главен град на Византиската империја, а потоа потпаднал под заштита на Отоманската империја.

За време на царскиот период, религијата, јазикот и расната сегрегација не биле забележани во администрацијата на Истанбул, па затоа обичаите се развивале на мултикултурен начин. Од оваа причина, историските градби на Истанбул вклучуваат џамии и црковни згради. Друга возбудлива карактеристика што можете да ја слушнете за Истанбул е тоа што тој е познат како центар за забава уште од неговите рани времиња. Истанбул бил познат по својата рамазанска забава како враќање на турската култура за време на отоманскиот период. Особено бањите кои потекнуваат од палатата култура се одржуваа во познатите бањи во Истанбул.

Истанбул продолжува да прима имиграција од цела Турција и е познат како град на можности. Откријте го Истанбул за да посетите многу историски градби, да пробате вкусни јадења од Турска култура, и изгуби се во градската магија.

Историска култура на Истанбул 

Додека го истражувате Истанбул, ќе видите дека ниту една држава или нација не успеала да се ослободи од тоа да биде импресионирана од убавината на Истанбул во историското минато. Затоа, покрај турската култура, во градот со текот на времето се формирала и мултикултурна структура која опстанала до денес. Поради оваа причина, овој град е едно од местата што мора да се посетат туристички патувања, и ќе ви даде искуство за кое нема да зажалите.

Истанбул имал различни имиња низ вековите, а овие имиња се споменуваат во историските списи, песните и во песните и денес. Но, името „Истанбул“, спротивно на она што се верува, не било ставено во нашиот јазик за време на османлискиот период. Истанбул првично го користел значењето на „од градот“, кое го изговарале Грците. Муслиманите првично го нарекувале градот „Константинија“, но истанбулската изговорна форма почнала да се користи за време на османлискиот период.

пред откривање на Истанбул, треба да знаете дека во овој град владееле повеќе од една империја и оставиле многу историски споменици. Истанбул бил град со името „Византија“ за прв пат во годините кога Античка Грција го основал градот. За време на Римската империја, која траела до 330 п.н.е., градот станал главен град и бил натоварен со уметност и вредни градби од страна на императорите. Истанбул, кој доживеал еден од своите најдобри периоди за време на владеењето на римскиот император Константин Велики, по смртта на монархот станал „Константинопол“. По 395 п.н.е., градот потпаднал под покровителство на Византиската империја и бил еден од најсветлите и најбогатите градови.

Стекнувањето на мултикултурна структура беше неизбежен крај за Истанбул, кој со векови е многу популарен за десетици владетели. Конечно, градот, кој е помешан со турската култура, стана незаменлива точка за туристите и локалното население со својата природна убавина и историски градби. Доколку планирате да преземете акција за откријте го Истанбул, можете да ги посетите атракциите на градот со Istanbul.com.

Култура во Истанбул

Кога ќе Откријте го Истанбул, ќе видите дека градот е украсен со прекрасни џамии и медреси, како и со шармантни палати. Исламот, многу важен дел од турската култура, навлезе во сите овие структури и ги направи местата уште попосебни. Еден од суштинските историски детали што треба да ги знаете за Истанбул поврзан со турската култура е дека отоманскиот император Фатих Султан Мехмет го освоил градот во 1453 година. По овој датум, историската и културната структура на градот претрпе промени. Општествениот живот и традициите биле погодени од оваа ситуација.

Во отоманскиот период, историските градби кои датираат од другите империи биле зачувани или модифицирани, а биле изградени многу нови палати и џамии. Од овие згради, палатата Долмабахче ја изградил Абдулмеџид Кан во 1856 година. Плажата на која се наоѓа палатата Долмабахче е толку фасцинантна што е дом на други палати уште од византиската ера. Палатата Долмабахче е толку важна за турската култура што е изградена за време на отоманскиот период и била подготвена за сместување на турскиот водач. Мустафа Кемал Ататурк за време на републиканскиот период. Неколку од најважните градби на палатата се Харемот, џамијата Долмабахче и Саат-кулата.

Сината џамија, изградена за време на отоманскиот период и еден од центрите каде што можеби најмногу ќе слушнете за Истанбул, е многу вредна. Можеби една од највозбудливите точки за започнување на патувањето до откривање на Истанбул е позната како оваа џамија. Отоманскиот император султан Ахмет I, кој ја изградил џамијата, сакал да изгради импозантна градба што ќе се појави низ целиот Истанбул. Џамијата ќе ве фасцинира со својата прекрасна градба и ќе ви даде а визуелна гозба со својата структура покриена со Изник ​​плочки кои припаѓаат на турската култура.

Друго популарно место за туристите да го откријат Истанбул е познатата џамија Аја Софија. Џамијата Аја Софија била изградена за време на Источното Римско Царство за да биде најголемата црква во Истанбул. Како резултат на мултикултурната структура и културната синтеза, оваа структура се менувала со векови и станала црква, музеј и џамија. Класична мермерна уметност Припадноста на отоманската архитектонска култура била искористена при преобразувањето на Света Софија, која од црква била претворена во џамија по 1453 година. Овој прекрасен објект некое време се користел како музеј, а денес се користи како џамија, верски дел од турската култура, да му служи на исламот.

Често поставувани прашања

Како е старото име на Истанбул?
Старото име на Истанбул било Константинопол пред Отоманската империја да го освои градот.
Каде да посетам во Истанбул?
Најпознатите атракции за посета во Истанбул се Света Софија, палатата Топкапи, Сината џамија и палатата Долмабахче.
Културата на која националност може да се види во Истанбул?
Истанбул беше домаќин на многу цивилизации. Најистакнатите култури во градот биле византиската, грчката и отоманската.
Кои се некои од познатите џамии во Истанбул?
Некои од најпознатите џамии во Истанбул се Света Софија, џамијата Султанахмет и Сината џамија.
Каде да видите џамлии во Истанбул?
Најдобрите џамлии во градот можете да ги видите во Аја Софија и Киоск со плочки.