Во денешно време, ние обично се занимаваме со нашите финансиски работи преку онлајн банкарство. Можеме лесно да го следиме статусот на нашата валута и берзата. Но, кога одите во странска земја, можеби ќе бидете малку загрижени дека ќе наидете на различни банки и различни валути. Нема потреба да се плашите бидејќи доста преполните и живи градови, особено Истанбул, исто така ги задржуваат овие карактеристики во економска смисла. Додека го истражувате Истанбул, може да наидете на доста банки и менувачници. Така, ќе ви биде лесно да аплицирате на овие места без да имате прашалник за парите, банкарството и вашата валута.

Банкарство во Турција

Сосема е без напор да се дојде до гранките и Банкомати на турските банки во Истанбул. Затоа, банкарството во нашата земја и вршењето на трансакции поврзани со кредитна картичка и нашата валута нема да ви предизвика загриженост. Турскиот банкарски систем значително се разви, особено во последните десет години. Таа брзо стана одговорна за финансиските потреби на странците и турските граѓани кои имаат врски со Турција. Како странец, странски државјанин или турист, предностите што ви ги нудат турските банки вклучуваат плаќање сметки за комунални услуги, примање пензии и поволни каматни стапки.

Како популарни банки за странци, како пример може да се наведат Yapıkredi, Işbank од Турција, HSBC, Denizbank, Garanti BBVA, Akbank, Ziraat Bank и TEB. Дојдовте во Турција и сакате постојано да живеете овде; односно ќе ви треба банкарска сметка. Во овие случаи, можно е да се отвори и a банкарска сметка во Турција со следење на некои чекори и чување на потребните документи. Но, некои турски банки отвораат банкарски сметки само за странци кои трајно ќе останат во земјата. Документите потребни за отворање на вашата банкарска сметка се состојат од ваш пасош, турски даночен матичен број и документ со кој се докажува вашиот престој. 

Странски банки во Истанбул

Во Турција има многу банки, а повеќето од овие банки се банки во странска сопственост. Поради оваа причина, можеби ќе сакате да ја користите вашата банка во вашата земја за да ги подигнете вашите готовина, да депонирате пари и да направите трансакции со вашата кредитна картичка. Благодарение на овие банки и банкомати, со кои често се среќавате додека го откривате Истанбул, можете лесно да продолжите со патувањата и да купувате. Или, ако банката со која е поврзана вашата кредитна картичка има договор со друга банка, можете да склучите повлекувања без провизија. Да ги погледнеме банките со странски капитал лоцирани во Турција. 

 • Алтернативна банка

 • Арапска турска банка

 • ТЦ Зираат банка

 • Банка на Токио-Mitsubishi UFJ Турција

 • Ситибанк

 • Денизбанк

 • Дојче банка

 • ХСБЦ А.Ш.

 • ICBC Турција банка

 • ИНГ банка

 • Одеа банка

 • QNB Finance Bank

 • Рабобанк

 • Т клупа

 • Гаранти ББВА

Користење на кредитни картички

Кога го откривате Истанбул, можеби нема да сакате да имате многу готовина со себе, па кредитните картички се секогаш спасители. Можеби е можно да продолжите да го користите кредитни картички веќе користите во странство кога ќе дојдете во Турција. Но, тука, треба да размислите дали банката на кредитната картичка што ја имате ќе важи во Турција. Затоа, еден од најдобрите методи за да го дознаете ова може да биде да ја контактирате вашата банка и да дознаете дали тие имаат филијали во Турција. 

Но, неопходно е да знаете дека пред да дојдете во Турција, треба да дознаете дали вашата кредитна картичка е достапна за користење во странство. Затоа што ќе биде многу поголем предизвик да се разбере ова откако ќе пристигнете во земјата и ќе се обидете да го поправите. Ако се прашувате дали е безбедно да ја користите вашата картичка на меѓународно ниво, може да се каже дека е совршено безбеден, освен за копирање на вашата картичка. Исто така, треба да обрнете внимание на безбедноста и да ги проверувате движењата на вашата кредитна картичка при повлекување пари од банки лоцирани во Турција или кога купувате со вашата кредитна картичка. 

Особено проверка на вашите банкарски картички и кредитни картички што ги отворате меѓународен шопинг е многу важно затоа што се наоѓате во земја што не ја познавате. Сепак, ситуации како што се копирање и крадење на вашата картичка може да се случат и во вашата земја, и од клучно значење е да бидете внимателни во секое време. На овој начин, можете да ги обезбедите вашите пари и да потрошите време за откривање на Истанбул без да имате премногу готовина со вас.

Ако филијалата на банката каде што е поврзана вашата кредитна картичка се наоѓа во Истанбул, исто така е можно погодно да направите повлекувања депозити. Но, пред да ги извршите овие операции, можеби е важно да проверите дали се наплаќа провизија при повлекување пари директно од вашата валута. За подетални информации за ова прашање, корисно е да ги дознаете сите детали со контактирање на соодветната банка. 

Од друга страна, вршење на вашето банкарство трансакции онлајн е метод кој на крајот ќе го олесни вашиот бизнис. На пример, можете да ја конвертирате вашата валута директно во турската лира преку онлајн банкарство. Но, многу е важно да останете во контакт со вашата банка и да бидете информирани за целиот процес. 

 

Често поставувани прашања

Дали странците можат да добијат кредитна картичка во Турција?
Единствениот начин да користите кредитна картичка како странец во Турција е да вчитате депозит на вашата банкарска сметка.
Дали кредитните картички се широко прифатени во Истанбул?
Да, кредитните картички се прифаќаат низ целиот град.
Дали е достапна кредитна картичка во Турција?
Да, но како странец, можете да ги користите само ако имате сметка во турска банка и сте ја вчитале сумата како депозит.
Дали е подобро да користите готовина или картичка во Турција?
Кредитните картички се полесни за користење и се применуваат насекаде низ Истанбул.
Може ли да користам долари во Турција?
Да, можете да користите долари и евра во многу туристички места бидејќи тие обично прифаќаат странски валути.