Ако го посетите Истанбул, можете да го откриете Истанбул во однос на многу култури. Ова културно мноштво може да биде во однос на разновидноста на храната, историските места, шопингот и културната структура. Може да биде подобро да се одлучите за откривање на патот до Истанбул земајќи ги предвид вашите интереси, главно ако имате ограничено време. На овој начин, времето поминато во овој мегаград ќе биде понерадосно, позначајно и повредно. Исто така, треба да забележиме дека шопингот во Истанбул е дефинитивно една од најдобрите активности што ги претпочитаат туристите. Тоа е посебно место помеѓу трговските центри поради неговата историска, културна и шопинг позадина. Во посета на Кинески пазар е едно од овие места кои покажуваат колку може да биде разновиден Истанбул.

Локација на кинескиот пазар

Кинескиот пазар е во населбата Ѓумушсују во Бејоглу/Таксим, а е во близина на Бешикташ. Таксим е познат како центар на Истанбул поради неговото културно и историско потекло, а многу места за сместување генерално ги претпочитаат туристите. Исто така, Бешикташ е уште еден познат регион на Истанбул за лоцирање и посета. Ако се прашувате за транспортните начини за одење на кинескиот пазар, можете да погледнете подолу.

 • Одење

 • Метро

 • Автобус

 • Такси или приватен автомобил

Ако сакате пешачење, можете да одите до Кинески пазар со пешачење од Таксим и Бешикташ. Но, пешачењето од Бешикташ може да одземе повеќе време и да си дозволи, но погледите што се среќаваат може да вредат. Додека шетате, можете да го откриете Истанбул и да ја видите хармонијата на Босфорот со Истанбул од уличките.

Во Истанбул најчесто се користи превоз со автобус и метро, ​​а има и огромна мрежа за трансформација. Така, можете лесно да стигнете до Кинески пазар from различни локации со овие средства за трансформација. Овој пазар е во близина на метро станицата и автобуската станица. Но, треба да знаете дека автобуската станица е поблиску до метро станицата во Таксим.

Користењето такси или приватен автомобил може да потрае повеќе време од други начини поради сообраќајниот проблем во градот и тешкотијата да се најде паркинг простор.

Каде можете да одите од кинескиот пазар?

Откако ќе го направите шопингот во Кинески пазар, од таму можете да отидете на многу познати места кои може да се видат подолу. Затоа, кинескиот пазар може да биде почетна точка за откривање на Истанбул. Можете да изберете една од различните насоки и дестинации според вашите интереси. Ако сакате да продолжите со шопинг, можете да одите во историски чаршии или врвни трговски центри. Исто така, можете да посетите историски џамии, палати и други структури за да започнете да го откривате Истанбул од историска гледна точка. 

 • Историски чаршии

 • Златен рог

 • Таксим/ Бејоглу

 • Ortaköy

 • Џамиите Света Софија и Султанахмет

 • Сулејманија џамија

 • Посета на кинескиот пазар

Купување во Истанбул може да се направи во историски чаршии и трговски центри. Во историските чаршии можете да ги видите традиционалните производи и историската позадина на градот. Во трговските центри можете да најдете сè што е и ткаенина и храна со многу опции. Исто така, некои пазари продаваат уникатни или регионални производи. Кинескиот пазар е еден од најинтересните поради неговата историска позадина, испорачаните производи, цените и локацијата. Со посета на кинескиот пазар, можете да добиете искуство со азиски прехранбени производи во Истанбул.  

Историја на кинескиот пазар

Во суштина, кинескиот пазар беше вклучен во угостителската индустрија до 1992 година. Потоа, тој беше сменет во пазар што ги продава потребните производи за азиските кујни. Нивната цел е да ги обезбедат потребните производи и атмосферата на далечниот исток на луѓето кои чувствуваат носталгија и заинтересирани за азиско готвење. 

На почетокот, мал број трговски центри продаваа исти производи како и на кинескиот пазар, но со текот на времето нивниот број се зголемува. Сите врвни трговски центри во Истанбул почнаа да продаваат далечни азиски производи и храна. Иако мислите дека да се натпреварувате со нив во која било индустрија е многу тешко за помалите продавници и пазари овие денови, кинескиот пазар може да ја преболи оваа конкуренција со некои предности. Овие предности се дадени подолу.

 • Достапни цени

 • Уникатни производи кои не можат да се најдат во трговските центри

 • Убав изглед на факелот

 • Топла атмосфера 

Културна страна на кинескиот пазар

Многу Азијци од различни земји мигрираат во Турција поради образование или работа. Тие главно се наоѓаат во Истанбул. Исто така, секоја година во Истанбул доаѓаат многу туристи од далечниот исток. Покрај многу турски луѓе и туристи кои доаѓаат од други земји може да бидат заинтересирани за кујните на далечниот исток. Кога сакаат да ја зготват својата традиционална храна, ги бараат потребните производи. 

Има ограничен број места кои покажуваат културна разновидност, очигледно како кинескиот пазар. Ако го посетите кинескиот пазар, можете да најдете сè што е потребно за готвење азиска храна. Покрај ова, на овој пазар можете подобро да ја почувствувате културната разновидност на Истанбул. Значи, тоа може да биде вредно искуство за вас.  

Кои производи може да се најдат на кинескиот пазар?

Ако сакате да готвите храна од кујните на далечниот исток како Тајван, Кореја и кинеска, и сте загрижени за потребните производи, треба да го посетите кинескиот пазар за шопинг. Можете да најдете многу производи кои ги нема во врвните трговски центри. Наведени се некои производи кои можете да ги купите од кинескиот пазар. Поради пообемната разновидност на производи, сите од нив не можат да бидат наведени овде. Ако барате одредена работа, можете да го прашате сопственикот на кинескиот пазар и да ја добиете.

 • Црвен кари сос

 • масло од сусам

 • Состојки за суши

 • Тестенини (сладок компир, ориз, пченица)

 • Тесто од ориз

 • Торта од ориз

 • Тофу

 • Зачинет сос од чили

 • Оцет од ориз

 • Соја зрно

 • Вустершир сос 

 • Хоисин сос

 • Мирин

 • Паста од црвен грав

 • Крекер за ракчиња

 • Замрзнати налепници

Често поставувани прашања

Дали има кинески пазар во Истанбул?
Да, и овој кинески пазар е во срцето на градот, Таксим.
Каде можам да го најдам најдобриот соја сос во Истанбул?
Во Гумусују, Таксим има кинески пазар во кој можете да најдете различни марки со соја сос.
Каде можам да купам кинеска храна во Истанбул?
Во Гумусују, Таксим, постои кинески пазар во кој можете да најдете многу кинески брендови и специјални состојки.
Каде можам да најдам тестенини во Истанбул?
Во Гумусују, Таксим има кинески пазар во кој можете да најдете разни видови тестенини и ориз.
Може ли да најдам суши ориз во Истанбул?
Да ти можеш. Во Истанбул има кинески пазар во кој можете да најдете разни видови ориз, вклучувајќи суши ориз, ориз јасмин и многу други.