Денеска и легално се пие на тие места. Сепак, легално е да се пие алкохол на плажите и парковите во Истанбул. Покрај тоа, можете да го купите вашиот пијалок и да организирате скари или роденденски забави дома. Можете да го купите вашиот алкохол на Крстарење за вечера по Босфор, организирани за посебни денови како што се Денот на вљубените или новогодишната ноќ. Легално е да се пие на крстарења за вечера; само треба да ги купите кога ќе се качите на бродот.

Сепак, купувањето алкохол неодамна беше забрането поради Ковид-19. Продажбата на алкохолни производи е забранета во Истанбул во рамките на мерките за Ковид-19. Одлучено е местата што ексклузивно продаваат алкохол да бидат затворени за време на целосните периоди на затворање низ провинцијата, а тие производи нема да се продаваат на места како што се пазари, намирници и киосци. Сепак, зборуваме за Истанбул и Истанбул. Тие ги складираа пијалоците пред и по полицискиот час. Купувањето алкохол е повторно легално по строгите мерки. Забрането е и купување на пијалоци после 22:00. Сепак, оваа забрана продолжи и по строгите мерки. Општи информации за забрана на тие пијалоци можете да добиете на веб-страницата на Министерството за внатрешни работи. Сега треба да ги споменеме познатите брендови на најконзумираните производи. 

Познати брендови на алкохол во Истанбул

Кога се зборува за Истанбул и алкохолот, се споменуваат три главни пијалоци: пиво, рак и вино.  

Пиво

Пивото, најконзумираниот алкохолен пијалок во Истанбул, се издвојува со својот уникатен вкус и пена. Сите го знаат пивото. Немаме што да додадеме, но да разговараме каде и како да го консумираме. Особено во лето пивото се пие легално плажите и парковите како што се Мода и Мачка во Истанбул. Марките на пиво во Турција се состојат од локални и национални компании. Ќе ви кажеме за најконзумираните брендови на алкохол. 

Пивото е најконзумираниот пијалок во Истанбул. Иако најдобрата марка на пиво варира од личност до личност, сепак е можно да се зборува за прифатен просек. Можеме да кажеме дека пет брендови на пиво се многу преферирани во Истанбул. Тие пива се Ефес Пилсен, Бомонти, Карлсберг, Туборг и Бек. Понекогаш Групацијата Анадолу, која ги произведува Ефес Пилсен, Бомонти и Бек, прави специјални серии за Истанбул бидејќи компанијата е основана во Истанбул. 

на квалитет од производите, Tuborg и Carlsberg, е произведен според германскиот закон за чистота. Истражувачкиот центар за пиво и квалитет на храната Вајхенстефан на Техничкиот универзитет во Минхен ги одобри и документираше брендовите на пивото. Во тие институции можете да најдете општи информации за германските пива. 

Раки и вино

Приказната за ракот и виното во Анадолија датира пред 300 години. Иако лозарството и винарството биле вообичаени во Константинопол, особено околу манастирите, виното кое му било потребно на градот доаѓало од островите Тасос, Крит и Хиос во големи количини. Некои манастири, како оние на Големиот остров Хејбелијада, беа познати по своите исклучителни вина.

Познато е дека примарниот избор на пијалок во византиската палата бил вино, а некои од нив се подготвувале со миризливи билки слични на денешниот вермут. Од друга страна, покрај грозјето, луѓето ферментирале и овошје како кајсии, сливи, урми и смокви за да направат овошни вина. Во тоа време било легално да се пие вино. 

Познати брендови на раки се Јени Раки и Ефе. Yeni Rakı е ракија со целосен вкус со интензивен мирис на зелен анасон. Се препорачува да се пие со додавање на обична или ладна вода или минерална вода. Традиционално е да се пие ракија со риба во Истанбул. Начинот на пиење ракија кај сите е различен. Некои го пијат директно во чаша чај, додека некои пијат двојно. Некои луѓе го мешаат со сода. Можете да забележите дека Турците ја добиваат целосната слика за Истанбул и раки.

Најпознати вински брендови се Doluca Özel Kav и Sarafin Merlot. Првото е темно црвено вино со а бургундска нијанса. Се произведува од грозје во регионите Дијарбакир и Елазиг и се старее во мали француски дабови буриња 12 месеци. Има специфичен и богат овошен интегритет предизвикувајќи ароми на ванила и капина. Вториот има вкусен и богат овошен карактер што е вино лесно за пиење. Се старее во Француски дабови буриња да му дадете вкус на ванила и карамела. Производните процеси на овие пијалоци се легални. Можете да го купите од продавници за алкохол. Исто така, можете да добиете општи информации за другите брендови на тие пијалоци. 

Алкохол во Истанбул

Општата цена на алкохолните пијалоци варира од големина до големина и од бренд до бренд. Да дадеме пример, ракот обично се продава во четири различни големини, кои се 35, 50, 75 и 100 cl. Секоја големина се продава по различни цени. Дури и ако Beck's и Carlsberg се 50 cl, нивната цена е различна бидејќи се различни марки. Во Турција постои старосна граница за легално купување алкохолни пијалоци. Лицето треба да има 18 или повеќе 18 години.

 

Често поставувани прашања

Дали е легално да се купи алкохол во Истанбул?
Да, консумирањето алкохол е легално во Турција.
Кој може да купи алкохол во Истанбул?
Сите постари од 18 години можат да купат алкохол во Турција.
Кога можете да купите алкохол во Истанбул?
Алкохолот можете да го купите во секое време пред 10 часот навечер во Турција.
Дали е легално да се пие алкохол на улиците во Истанбул?
Не, консумирањето алкохол на јавни места е забрането во Турција.