економијата на Истанбул постојано се шири и е финансиски центар на Турција. Истанбул е местото каде што се одвива најголемиот дел од трговијата и извозот/увозот во земјата. Како резултат на тоа, присутни се бројни комерцијални и јавни банки, со седиште, стотици филијали во различни делови на градот и илјадници банкомати. Список на финансиски институции во Истанбул е прикажано подолу. 

Кога се отвораат банките во Истанбул?

Банките обично се отворени од понеделник до петок од 9:00 до 17:00 часот, а затворени за време на викендите и верските или националните празници. Некои банкарски канцеларии во големите трговски центри нудат продолжено работно време, а исто така се отворени и за време на викендите. 

Акбанк:

АКБанк е основана во 1948 година и се фокусира на потрошувачко банкарство, комерцијално банкарство, банкарство за мали и средни претпријатија, корпоративни инвестиции, приватно банкарство и трезор. Седиштето на бизнисот е во Истанбул и вработува околу 14,200 луѓе. До крајот на 2017 година, банката опслужила 14.3 милиони клиенти преку 800 филијали низ Турција и една деловна филијала. До 76 година се потрошени вкупно 2016 милијарди долари, со нето дефицит од 1 милијарди долари. 

Гаранти банка:

Garanti Bank е основана во 1946 година во Истанбул и таму има седиште. Лични сметки, мали и средни бизниси, приватно и корпоративно банкарски производи и услуги се само неколку од финансиските добра и услуги што ги нуди Банката. Гаранти има 937 канцеларии низ Турција, како и 8 филијали и три претставништва низ целата земја. Вработува приближно 22,000 вработени и опслужува над 14 милиони клиенти. Заклучно со 2016 година, банката има 80 милијарди долари средства и нето добивка од 1.301 милијарди долари. 

Зираат банка:

Зират банка е државна банка која е основана во 1863 година. Таа нуди различни банкарски производи и услуги за потрошувачите, малите и средни бизниси и корпоративните клиенти во Турција и други земји. Со 24,374 вработени, седиштето на компанијата е во Анкара. Заклучно со 31 декември 2016 година, банката има 1,814 локации. Присутен е во 19 земји, со фокус на луѓето и земјата. Банката има бруто актива од 91.60 милијарди долари и нето добивка од 1.69 милијарди долари во 2016 година. 

Јапикреди:

Банка Јапи Креди е основана во 1944 година и опслужува клиенти во Турција, Холандија, Азербејџан, Русија и Малта. Одделите за финансии на мало, комерцијално и корпоративно банкарство, приватно банкарство и управување со имот се меѓу неговите специјалитети. Тој вработува околу 19,000 луѓе, а седиштето е во Истанбул. 

Во Турција, банката има мрежа од 4,348 банкомати, четири центри за повици и 544,000 ПОС уреди, како и една експозитура. Во 2016 година, инвестициите на Банката изнесуваа 69 милиони долари, со добивка од 740 милиони долари. 

Овие беа некои од Најпознатите банки во Турција, како и Истанбул. Има многу повеќе банки кои нудат можности во градот, но тоа се оние што ги избираат странците во Турција. Како странец, можете да отворите сметка во која било од овие банки и да започнете да работите во Турција. 

Сега кога знаете повеќе за врвни банки во Турција, проверете го нашиот дел за инвестиции ако барате да купите дом во Истанбул. Разговараме за најголемите можности за инвестирање во Истанбул, вклучувајќи популарни сектори и профитабилни компании, добри локации за инвестирање, па дури и како да отворите сметка во турска банка како странец!