Во Истанбул има многу места за купување. Може да посетите значителен трговски центар речиси насекаде во градот, да отидете на улицата Истиклал на Таксим и да купувате додека не паднете или да отидете во Кадикој и да ги разгледате малите бутици и антикварници во потрага по зделки. Но, искуството од прилично фасцинантниот и пријатен чаршија е нешто што не треба да го пропуштите. Едноставно кажано, чаршијата е конвенционален пазар кој е типично покриен (т.е. има покрив), иако тоа не е секогаш случај. Истанбул е добро познат по својата огромна Голема чаршија, која несомнено треба да ја истражувате неколку часа и можеби да се изгубите. Освен тоа, градот е дом на многу помали чаршии, од кои секоја има уникатна атмосфера, карактер и став. Араста чаршијата поради ова треба да биде на вашата листа. Првата придобивка од посетата на чаршијата Араста е тоа што, и покрај неговата раздвижена природа, веројатно нема да се изгубите. Дури и домородците се губат некое време во Големата чаршија бидејќи наликува на лавиринт. Иако нема да се изгубите во чаршијата Араста, можете лесно да поминете околу еден час, гледајќи низ ситници за да ги донесете дома и да уживате во живиот и повремено немирен амбиент.

Каде е чаршијата Араста?

Добрата вест е дека Араста чаршија и до Големата чаршија може да се стигне пеш ако сакате да поминете цел ден правејќи традиционален шопинг и пазарење. Сепак, можеби ќе сакате да носите удобни чевли, а ако ги носите децата во чаршија, внимавајте да ги фатите за раце за да не се изгубат во толпата.

Вистинската чаршија Араста се наоѓа во Султанахмет, југоисточно од огромната и прилично неверојатна Сина џамија. Како споредна забелешка, Музејот на мозаик на Големата палата се наоѓа под чаршијата и е одлично место за учење за минатото.

Терминот Arasta Bazaar е изведен од дефиницијата на зборот. Ова се однесува на збирка продавници што се наоѓаат до или дури и внатре во џамија. Џамијата ја добива киријата што ја плаќаат сопствениците на бизниси за да ги задржат вратите отворени, што помага во одржувањето и одржувањето на џамијата. Ова објаснува зошто вообичаено има неколку продавници во близина на џамии во постарите населби во Истанбул. Се разбира, одењето во чаршија е бесплатно, но откако ќе ги видите разновидните артикли достапни за купување и ќе завршите со пазарење со вашите лири, веќе нема да биде бесплатно!

Погрижете се за размена

Кога сме кај ценкањето, маркетот Араста не се разликува од која било друга чаршија по тоа што ова е нешто што се очекува да се случи. Вработен во тезга или продавница речиси сигурно ќе ви пријде ако стоите таму и се восхитувате на кој било предмет и ќе се обиде да ве натера да купите нешто. Оние кои не се навикнати на тоа може да им биде досадно, но прифатете ја радоста! Можете да ја добиете цената за избраната ставка со тоа што ќе прашате колку чини. Нема да мора да ја платите оваа сума. Продавачот ќе биде малку шокиран ако го направите тоа. Не, ќе прикажете различна сума, веројатно нешто повеќе од половина. Овој трошок нема да го сносите ниту вие. Продавачот потоа ќе почне да прави низа избезумени, нагласени движења додека се прашува дали се обидувате да го ограбите. Сепак, сето ова е само дел од играта. Потоа, ќе постигнете компромис помеѓу понудената цена и вашата пазарна цена. Ќе се насмеете и ќе се чувствувате малку изгубено, но еј, забавно е!

Познат по бројните продавници за теписи, Араста чаршија продава рачно изработени теписи од цела нација. Побарајте да го испитате нивниот избор на килими за поефтин вид тепих бидејќи вистинските рачно изработени турски теписи може да бидат малку скапи. Дури и ако тие сè уште се рачно изработени теписи, тие ќе чинат помалку бидејќи се обично потенки. Дополнително, може да најдете плочки, облека, багаж и разновидни туристички сувенири како привезоци, магнети за фрижидери, капи со натпис „Истанбул“ на нив итн.

Дури и да не купите ништо, шетањето низ чаршијата сепак ќе ви даде вкус на населбата и неговата историја. Иако беа присутни долго време пред 1990-тите, дуќаните во оваа чаршија беа главно пусти.

Во основа, не заборавајте да го вклучите Arasta Bazaar на вашата листа ако сакате шопинг искуство што нема наскоро да го заборавите

Често поставувани прашања

Дали има некаде Еее за пазарење во Истанбул?
Да, има и други автентични места за купување во Истанбул освен познатите Стари чаршии. Иако има многу огромни нови трговски центри во Истанбул, знаеме дека е поинаку да се оди во историски и културно важни продавници.
Кој е најстариот пазар во Истанбул?
Големата чаршија (Капали Царси) е најстариот пазар во Истанбул.
Која е најпознатата чаршија во Истанбул?
Големата чаршија и Египетската чаршија се двете најпознати стари чаршии на Истанбул.
Какви чаршии има во Турција?
Турција е позната по своите чаршии, а во земјата има десетици антички чаршии како Алакати, Карпа, Големата чаршија, Кемералти.
Кој ја изгради Големата чаршија во Истанбул?
Царот кој дал наредба да се изгради Големата чаршија бил Мехмед Освојувачот.